| De Peterboswijk in Anderlecht.

Eenvoudig Nederlands

Anderlecht vraagt meer politie tegen dealers

JP , NLS
© BRUZZ
14/02/2024

De Peterboswijk in Anderlecht heeft meer politie nodig. Bewoners worden bedreigd en overvallen. Dealers controleren wie de wijk in en uit gaat. Ook sommige arbeiders durven niet meer te komen werken. Daardoor loopt de renovatie van de sociale woningen vertraging op.

De problemen in de wijk Peterbos zijn niet nieuw. Vorig jaar werd een man van 29 jaar doodgeschoten. Daarna zei de burgemeester van Anderlecht dat de gemeente hulp nodig heeft van de federale politie. "Onze politie kan de drugsoorlog niet alleen aan," zei hij.

Nu heeft ook de baas van de sociale woningen in Anderlecht een brief naar de minister gestuurd. In de brief staat een lijst met problemen:

  • Bewoners en medewerkers worden bedreigd, ouderen overvallen.

  • Drugsdealers in de Peterboswijk worden steeds professioneler. In de wijk zijn verschillende verkooppunten. Elk verkooppunt heeft een eigen 'specialiteit': crack, heroïne, cannabis...

  • Bij de ingangen van het terrein zijn 'checkpoints'. Het personeel dat komt werken, moet een identiteitskaart laten zien aan de dealers. Pas daarna mogen ze het terrein op. Soms worden ze ook gefouilleerd of moeten ze hun gsm aan de dealers geven.

Renovatie duurt langer

Ondertussen is ook een renovatie bezig. Sommige gebouwen in de wijk zijn namelijk in slechte staat. Maar de werkzaamheden lopen vertraging op. Sommige medewerkers willen niet meer 's avonds werken. Anderen willen helemaal niet meer komen.

"De werken zijn bijna helemaal gestopt," zegt de baas van de sociale woningen. "Bijna elke dag moeten we met dealers onderhandelen, voordat het personeel kan beginnen met werken."

"De lokale politie doet wel haar werk, maar kan de problemen niet alleen aan," zegt hij ook. Daarom hoopt hij op de hulp van de federale politie. In zijn brief aan de minister vraagt hij om meer politieagenten.

Het kabinet van de minister heeft de brief ontvangen. "We onderzoeken de vraag," zeggen ze daar.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees hier het originele artikel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni