Eenvoudig Nederlands

Dit is het eerste volkslied van Brussel

JP , NLS
© BRUZZ
02/05/2024

België heeft een volkslied en zelfs Wallonië en Vlaanderen hebben er ook een. Omdat Brussel niet kon achterblijven heeft het nu ook zijn eigen volkslied. Het lied is gemaakt door de organisatie 'Brusseleir' en wordt zaterdag officieel gelanceerd tijdens het Irisfeest. Dit feest viert de verjaardag van het Brussels Gewest met een dag vol activiteiten.

Dit nieuwe volkslied heet ‘Brusseleir’ en is gezongen in het Brussels dialect, met woorden zoals ‘Brusseleir’ in plaats van ‘Brusselaar’ en 'bêzekes' voor 'kussen'. Het refrein is eenvoudig, zodat iedereen kan meezingen. "Zelfs als je de taal niet spreekt," zegt Geert Dehaes, directeur van de organisatie die het lied heeft gemaakt.

"We noemen het een volkslied omdat het de Brusselse identiteit laat zien," zegt Geert Dehaes ook. Het lied beschrijft Brusselaars als "anders dan Vlamingen en Walen" en verder ook "unique” en “authentique” en "overal ter wereld welkom”.

De makers hopen dat dit lied mensen van verschillende gemeenschappen en leeftijden bij elkaar brengt. Ook willen ze het Brussels dialect meer bekendheid geven in Brussel, waar zoveel verschillende talen worden gesproken.

Het volkslied is geschreven op de melodie van een bestaand liedje van zanger Johan Verminnen. Zaterdag wordt het officieel voorgesteld tijdens de opening van het Irisfeest. Je kunt het nu al beluisteren via onze website en op YouTube.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Eenvoudig Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni