Refoodgees is een nieuw restaurant vlak bij het Zuidstation in Brussel. Via een opleiding van één jaar kunnen vluchtelingen daar ervaring opdoen als kok. Het restaurant serveert gerechten uit de hele wereld, want vluchtelingen delen met veel plezier hun recepten.
Restaurant Refoodgees in Sint-Gillis geeft vluchtelingen opleiding tot kok
Arthur Fogel is de oprichter van Refoodgees. Hij heeft zestien jaar ervaring in de horeca en kreeg het idee voor het restaurant toen hij als afwasser werkte. Tijdens die periode werkte hij samen met mensen uit Sri Lanka en proefde hun eten, dat veel beter smaakte dan het eten van de kok in het restaurant waar hij werkte!
Arthur zag dat het voor afwassers moeilijk is om kok te worden, vooral omdat ze vaak geen Frans of Nederlands spreken en weinig ervaring hebben in de keuken. Daarom besloot hij een restaurant te openen met recepten uit de hele wereld, waar vluchtelingen kunnen leren om kok te worden en hun eigen recepten delen.
Refoodgees biedt nieuwkomers in Brussel een opleiding van één jaar. Tijdens deze opleiding kunnen ze leren om een professionele kok te worden, of als ober te werken. Na de opleiding helpt Refoodgees hen bij het vinden van een baan of de opstart van een eigen restaurant.
Zoals Mate Maisuradze, bijvoorbeeld, een man uit Georgië die graag een restaurant wil openen in Brussel. Hij kookt Georgische gerechten voor het restaurant en leert tegelijk ook meer over de Europese keuken.
Menu en openingstijden
Eerder stonden gerechten zoals curry, kip yassa (uit Gambia en Senegal), en khinkali (Georgische ravioli) op het menu. Daarnaast vind je bij Refoodgees sandwiches en salades op het menu, zoals een Griekse zomersalade met tzatziki of een bowl met ta’amiya (de Egyptische variant van falafel).
Refoodgees ligt in de Émile Feronstraat, dicht bij het Zuidstation. Je kunt er gaan eten in het restaurant, maar ook eten afhalen om mee te nemen of maaltijden bestellen voor een groep, bijvoorbeeld voor een feest. Refoodgees is van maandag tot vrijdag open van 10.30 tot 18.00 uur.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.
Lees meer over: Eenvoudig Nederlands , eenvoudig nederland , refoodgees
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.