Eén van de studenten zet een tent op.

Eenvoudig Nederlands

Studenten bezetten de universiteit uit protest tegen Israël

JP , KVDP
© BRUZZ
16/05/2024

Overal ter wereld bezetten studentengroepen hun universiteiten om te protesteren. Ze willen dat hun universiteiten de samenwerking stoppen met Israël vanwege de oorlog in Gaza. Ook in Brussel komen studenten in actie. "We gaan door zo lang het nodig is."

In Brussel hebben studenten een gebouw bezet van de Vrije Universiteit Brussel. Ze slapen daar in tenten, maar gaan ondertussen wel door met studeren. Ze moeten namelijk binnenkort examens maken.

Volgens de studenten heeft de Brusselse universiteit een paar samenwerkingen met Israël die niet in orde zijn. "We willen dat de universiteit hier open over is," zeggen ze. De studenten zeggen dat ze doorgaan met de bezetting "zo lang als nodig is."

Lees verder onder de video.

Bekijk de reportage over de actie met de studenten hier, met ondertitels in het Nederlands, Frans of Engels.

De universiteit zal al haar contracten met Israëlische instellingen bekijken om te zien of er problemen zijn. Als er iets mis is, zal de universiteit het contract niet verlengen. Dat zegt de rector, die de universiteit leidt.

"De actie toont het engagement van onze studenten," zegt de rector. "Ze zijn boos over wat er in Gaza gebeurt, en dat is begrijpelijk." Daarom mag de actie van de studenten doorgaan, onder één voorwaarde: de lessen aan de universiteit moeten ook gewoon kunnen plaatsvinden.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Eenvoudig Nederlands , eenvoudig nederlands

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni