Een lagere school in Etterbeek

| Twee schoolklassen moeten sluiten.

Eenvoudig Nederlands

Twee Brusselse scholen moeten enkele klassen sluiten omdat leraren vertrekken

© BRUZZ
06/03/2024

Twee Brusselse scholen moeten enkele klassen sluiten. Dat komt omdat er niet genoeg leerkrachten zijn. De leerlingen moeten daarom verhuizen naar een andere school.

Basisschool Hendrik Conscience

In de Schaarbeekse basisschool Hendrik Conscience sluiten 3 klassen. Nu deze klassen sluiten, moeten de ouders van 24 kinderen op zoek naar een andere school.

De ouders krijgen van de school een lijst met klassen waar ze hun kind kunnen inschrijven. "Een aantal van die kinderen vond al een plek," zegt de schooldirecteur.

"Andere kinderen blijven een tijd thuis," zegt de schooldirecteur. Op hun leeftijd hoeven deze jonge kinderen nog niet naar school te gaan. Vanaf vier of vijf jaar moet dat wel, en dan kunnen ze naar de kleuterklas.

Basisschool Kompas

De tweede school die een klas moest sluiten, is basisschool Kompas in Schaarbeek. “Twee leraren stoppen omdat ze dichter bij huis in Vlaanderen kunnen gaan werken," vertelt de woordvoerster van de school.

Ook deze school heeft een lijst aan de ouders gestuurd met scholen waar ze hun kind kunnen inschrijven. Ongeveer 15 leerlingen moeten daarom een andere school zoeken. Niemand is verplicht om te vertrekken, maar de school hoopt dat ouders vrijwillig zullen kiezen voor een andere school. Als alle kinderen blijven, zijn de klassen te groot om goed les te kunnen geven.

Verdriet

Het nieuws maakt ouders verdrietig en onzeker. “Onze kinderen gingen hier graag naar school," zegt één van de ouders. "Mijn dochter was ook aan het wenen toen ze vrijdag van school kwam. Wat nu met mijn vrienden?" vroeg ze.

Lees verder onder de video.

Bekijk hier de video met reacties van de ouders van de Hendrik Conscience-school.

Meer leraren nodig uit Brussel

Er zijn te weinig leraren in Brussel, dat is al langer een probleem. Veel leerkrachten die in Brussel werken, komen uit Vlaanderen. De laatste tijd kiezen leerkrachten uit Vlaanderen steeds vaker om dichter bij huis te werken. Zo hoeven ze niet helemaal naar Brussel te reizen.

"We zoeken meer leerkrachten uit Brussel," zegt de woordvoerster van de school daarom. "Maar dat kost tijd."

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees hier het originele artikel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni