Elke douanier met wapen krijgt mentale screening

Alle douaniers in ons land die een wapen dragen, zullen op lange termijn een mentale screening moeten doorstaan. "Onder meer om te kijken of ze wel koelbloedig genoeg zijn om een wapen te dragen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën dinsdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

 

De beslissing is een gevolg van een incident op de luchthaven van Zaventem in mei, toen een van de douaniers een collega met zijn dienstwapen bedreigde. Daarop nam de directie de pistolen af van alle 33 bewapende douaniers. Uit een intern onderzoek blijkt nu dat er problemen zijn op verschillende domeinen en met verschillende personen in Zaventem.

Drie personen werden verplaatst naar andere afdelingen van de douane en mogen enkel nog administratieve taken verrichten. De anderen krijgen ten vroegste in september hun wapen terug én moeten eerst slagen voor de mentale screening. Wie daarvoor faalt, moet naar een andere dienst.

Het incident op Zaventem zal zich op langere termijn ook laten voelen tot ver buiten de luchthaven. Volgens de FOD Financiën komen er namelijk screenings voor alle bewapende douaniers in België, ook voor zij die niet op de luchthaven werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?