Erasmushuis in Anderlecht viert 500ste verjaardag overlijden Jeroen Bosch

© Bart Dewaele

In het Erasmushuis in Anderlecht wordt dit weekend de 500ste verjaardag van het overlijden van schilder Jeroen Bosch herdacht. Dat gebeurt met een groot feest, waarop zowel ambachtslui, musici en dansers uit de Renaissance te zien zijn, als een fabelvertelster en een vuurspuwer. In de tuin van het Erasmushuis kunnen bezoekers ook gerstenat, likeuren en culinaire specialiteiten uit Bosch's tijd proeven. Vanzelfsprekend is het ook een uitgelezen gelegenheid om de triptiek "De aanbidding der koningen" te bekijken, die in het huis bewaard wordt.

Het Erasmushuis is één van de oudste gotische huizen van Brussel en bood in 1521 enkele maanden onderdak aan de grote humanist. Die werkte er aan de derde uitgave van zijn Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament. Aan de hand van schilderijen, meubels en originele uitgaven van Erasmus's werk geeft het museum een beeld van het leven van de humanist en de intellectuele kringen van de Reformatie.

De triptiek "De aanbidding der koningen" werd circa 1510 geschilderd in het atelier van Jeroen Bosch, wellicht in opdracht van de collegiale kerk Sint-Pieter-en-Guido. Daar bleef het schilderij bewaard tot het in 1973 gestolen werd. Toen het werd iets later werd teruggevonden, werd het toevertrouwd aan het Erasmushuis.

Het feestweekend is volledig gratis en vindt zaterdag plaats van 12.00 uur tot 22.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?