Europese School Laken gaat 25 'lokale' docenten ontslaan

© Saskia Vanderstichele

Op de Europese school van Laken verliezen 25 lokaal aangeworven leerkrachten vanaf 31 augustus 2019 hun job, vanwege de komst van nieuwe leerkrachten die door de lidstaten gestuurd worden. De christelijke vakbonden spreken zelfs van 29 ontslagen en betreuren het gebrek aan een volwaardig sociaal overleg.

"Indien een lidstaat een docent uitstuurt naar een Europese school, is deze verplicht om het contract van de lokaal aangeworven leerkracht op te zeggen. Dat is zo vastgelegd in de reglementen", laat de directeur van de school Manuel Bodroy weten. Een dertigtal buitenlandse docenten komt over vanuit de lidstaten, wat zal leiden tot het verdwijnen van 25 jobs van huidige leerkrachten.

'Budgettaire overwegingen'

Het hoge aantal buitenlandse docenten dat plots naar Brussel verhuist, stuit de vakbonden tegen de borst. Volgens LBC-NVK, CNE-GNC en COV wordt de beslissing gekoppeld aan "budgettaire overwegingen". De leerkrachten werden door de directie op de hoogte gebracht van hun ontslag, maar de vakbonden dringen aan op een ernstige en volwaardige sociale dialoog met alle belanghebbende partijen: leerkrachten, studenten en hun ouders.

"We moeten het emotionele aspect niet uit het oog verliezen, want we weten dat de leerlingen de leerkrachten heel graag hebben. We hebben de leerkrachten zo snel mogelijk ingelicht, zodat ze een alternatief kunnen vinden", aldus directeur Bodroy.

De directeur stelt dat het aantal van 25 ontslagen misschien nog kan dalen indien op het laatste moment nog leerkrachten uit het buitenland zouden afhaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?