De slaapkamer

Fabio (14): ‘In elke manga zit een boodschap waar je iets van leert’

1831_Slaapkamer_Fabio_(c)_Saskia Vanderstichele
© BRUZZ
| Fabio is veertien, woont in Sint-Lambrechts-Woluwe en gaat naar de Europese school.
© Saskia Vanderstichele
| Fabio tekent zelf manga: "Mijn droom is om beroemd te worden met mijn tekeningen."

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een ket in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij de veertienjarige Fabio Thomas in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij is Italiaans, gaat naar de Europese school en spreekt vier talen. Maar een carrière als linguïst of als politicus ambieert Fabio Thomas niet. Want waar je hem vooral terugvindt, is achter z’n tekentafel om manga’s te tekenen.

Hoe komt het dat je zo goed Engels spreekt?
Zo goed ben ik niet in Engels hoor. Het is mijn derde taal, want ik ben Italiaans en spreek ook Frans als moedertaal. Op school (EEB2, de Europese School in Woluwe, red.) is Engels wel mijn tweede taal en ik leer ook Spaans op school.

Vind je het leuk dat je zoveel talen spreekt?
Ik denk dat het iets goeds is aan België. Er is zo’n mix van culturen. Als je bijvoorbeeld een Japanner ontmoet, kan je Engels spreken. Er is geen limiet.

Jij leest én tekent manga’s. Waarom doe je dat graag?
De verhalen en de personages zijn leuk. Ik ben geïnspireerd door de mangaka, dat is de artiest die ze tekent. De auteurs van 'Dragon Ball Super', Akira Toriyama en Toyotarou, zijn een bron van inspiratie voor mij. Ik hou van de stijl en hoe die verschilt per auteur.

Zijn je vrienden geïnteresseerd in manga?
Ja. Manga's (boeken) en anime (tekenfilms) zijn populair. Ik vind dat Japan, waar manga is uitgevonden, een interessante cultuur heeft. Ik leer al een beetje Japans op Duolingo. Ik wil er later graag naartoe. Dan zou ik er graag meteen een maand willen blijven.

Wat wil je na je studies doen?
Ik wil sowieso manga blijven tekenen, voor mijn plezier. Ik heb mijn eigen YouTube kanaal (@ftart21). Een andere YouTuber heeft me onlangs gecontacteerd om een manga te tekenen voor hem. Toch is dat niet de manier waarop ik mijn toekomst zie. Ik zie mezelf meer als een zakenman in de economie.

Wat is je grootste droom?
Beroemd worden met mijn tekeningen. Door mijn eigen verhaal te creëren en uit te tekenen.

Maar je kiest voor zakenman.
Niet omdat ik per se geld wil, maar ik zou graag iemand beroemd willen worden en niet arm zijn. Ik wil een goed leven leiden. In de economische sector heb ik veel mogelijkheden.

Woon je graag in Brussel?
Ja. Er zijn hier zo veel leuke dingen om te doen. (Kijkt naar het regenachtige weer buiten) Maar ik zou ook wel graag naar een iets zonnigere plek willen gaan.

Wat zou je willen veranderen?
Er is veel vervuiling. Ik zou het gedrag van de mensen willen veranderen. Neem Greta Thunberg, haar manier van denken is echt nuttig. We zouden allemaal zo moeten denken.

Is zij een voorbeeld voor je?
Ja. Ze onderneemt actie. Ik heb haar ooit ontmoet in Brussel. Toen ik haar sprak, merkte ik dat ze heel goed wist wat ze wilde doen. Ze was zich bewust van wat ze doormaakte om haar doel te bereiken.

Denk je dat je iets kunt veranderen met manga?
Met tekeningen kan je altijd een boodschap achterlaten. Met de uitdrukkingen, met wat het verhaal vertelt. In alle manga's zit er iets om te leren, dingen waarvan de auteur wil dat je ze weet.

Zit er dan in elke manga een boodschap?
Ja. De boodschap van 'Blue Lock' is om zelfverzekerder te worden. 'Dragon Ball' vertelt je hoe je alleen moet vechten en niet altijd op je vrienden kan terugvallen om je te helpen. 'My Hero Academia' vertelt je dat je alles kan, zelfs als het je eerst niet lukt. Er is altijd een boodschap.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?