'Fuseer Berchem, Koekelberg en Ganshoren'

© Saskia Vanderstichele

Berchems gemeenteraadslid en oud-schepen Vincent Riga (Open VLD) wil de gemeentes Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren en Koekelberg fuseren. Die schaalvergroting moet ervoor zorgen dat het beleid beter en goedkoper wordt. 

Vincent Riga was tien jaar schepen voor CD&V in Sint-Agatha-Bechem. Vorig jaar stapte hij uit de meerderheid en sloot zich aan bij de liberale oppositiepartij Open VLD. Als oppositielid schuift hij nu een opmerkelijk voorstel voor: de fusie van zijn gemeente met Koekelberg en Ganshoren. 

Schuld
"Als schepen heb ik gemerkt dat de budgetten van de gemeente niet onbeperkt zijn. Bovendien raken de taken van de gemeente steeds uitgebreider," zegt hij. Onder andere het OCMW-beleid en het budget van de politiezone nemen een steeds grotere hap uit de begroting.

Een fusie moet soelaas bieden, zeker als die door het Gewest gesteund wordt. "Sint-Agatha-Berchem heeft zoals veel andere Brusselse gemeentes een hoge schuldgraad. Als het Gewest zou tussenkomen in die schuld, als het komt tot een vrijwillige fusie zoals dat gebeurt in Vlaanderen, zou dat goed nieuws zijn," verklaart hij. 

Sint-Agatha-Koekelhoren
De fusiegemeente zou ongeveer 70.000 inwoners tellen, een grootte in de lijn van Mechelen. "En daar zetelt de beste burgemeester van de wereld," zegt Riga (zijn partijgenoot Bart Somers, red.). "Een fusie van die aard is op menselijk en politiek vlak haalbaar. Ik ben ervan overtuigd dat je je lokale identiteit kan behouden en tegelijk het beleid beter en goedkoper kan maken." 

Hij beseft evenwel dat een fusie niet voor morgen is. "Ik vrees dat het schepencollege mijn voorstel zal afblokken, zonder debat. Maar ik ben ervan overtuigd dat de voor- en nadelen van een fusie bestudeerd moeten worden," klinkt het.

De kans lijkt dus voorlopig klein dat we binnenkort over Sint-Agatha-Koekelhoren zullen spreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?