Ganshoren legt wildgroei nachtwinkels aan banden

© Laure Wayaffe
| Nachtwinkels zorgen voor overlast en schaden de lokale handel, aldus schepen voor Middenstand Sabrina Baraka (MR).

Hogere belastingen en een strengere regelgeving moeten ervoor zorgen dat Ganshoren niet “overspoeld” wordt door nacht- en telefoonwinkels. Die zorgen voor overlast, en schaden de lokale economie, redeneert het gemeentebestuur.

Wie een nachtwinkel in Ganshoren opent, zal daarvoor binnenkort een eenmalige belasting van 25.000 euro aan de gemeente moeten betalen. Een verdubbeling in vergelijking met vandaag. Ook de jaarlijkse belastingen op nachtwinkels nemen toe, tot een kleine 2.300 euro. Dat schrijft La Dernière Heure.

Overspoeld

De hogere belastingen moeten de wildgroei van nacht- en telefoonwinkels in Ganshoren aan banden leggen. Volgens schepen voor Middenstand Sabrina Baraka (MR) verstoren die de lokale economie en zorgen ze voor overlast voor omwonenden.

De gemeente telt vandaag vier nachtwinkels. Meer moeten dat er niet zijn, redeneert de schepen.

“Ik wil niet dat Ganshoren overspoeld wordt door dergelijke winkels,” zegt ze aan La Dernière Heure. “De handel in onze gemeente moet kwalitatief en divers zijn.” Baraka wil naar eigen zeggen kleine ondernemingen een hart onder de riem steken, maar nachtwinkels hebben in die visie duidelijk geen plaats.

Strengere regelgeving

De verhoogde taksen komen er samen met een strengere regelgeving voor de uitbaters van nachtwinkels, volgens Baraka op vraag van de politie. Uitbaters moeten onder meer een identiteitskaart en ondernemingsnummer kunnen voorleggen.

Het nieuwe reglement moet later dit jaar in werking treden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?