Gare Maritime op Thurn & Taxis wordt overdekte stad

© BRUZZ
07/07/2017

Het Nederlandse architectenbureau Neutelings-Riedijk verbouwen de hallen van het oude goederenstation Gare Maritime op de Thurn & Taxis-site tot een overdekte stad met winkelruimtes, promenades en horeca. De renovatie en herbestemming zal om en bij de honderd miljoen euro kosten.

Neutelings-Riedijk, bekend van onder andere het populaire MAS in Antwerpen, zullen de indrukwekkende stationshallen onder handen nemen voor ontwikkelaar Extensa. De hallen zijn 175 meter diep en rusten op ranke gietijzeren pilaren met art-nouveau-elementen. Het kopstation, gebouwd tussen 1902 en 1907, was het belangrijkste spoorknooppunt van de Brusselse haven.

Bruzz schreef al eerder over de grondige renovatie van de hallen, die een nieuwe bekleding kregen en waarvan de stalen structuur gezandstraald en opnieuw geschilderd werden. De concrete invulling van de site was lang onduidelijk, er circuleerden zelfs futuristische plannen. Maar nu is de kogel dus door de kerk, het station verandert in een overdekte stad.

"We zien het als een nieuwe hedendaagse wijk," zegt Willem-Jan Neutelings aan de krant De Standaard, die het nieuws bekend maakte. "De drie middelste kappen houden we leeg, in de lagere hallen leggen we over de volledige lengte groentuinen aan." In de zijhallen worden ook zes dwarsstraten aangelegd, het geheel moet zo de sfeer van de Spaanse ramblas uitademen.

De 40.000 vierkante meter grote oppervlakte van het station krijgt er nog eens 35.000 extra vierkante meters bij door verdiepingen te bouwen. Op het gelijkvloers komen winkels, showrooms of horeca-zaken, op de verdiepingen zullen kantoren huizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni