Getuige van brand in de Zwarte Lievevrouwstraat: 'Ik hielp mensen ontsnappen'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 1 en zondag 2 augustus 2020
Updated: 02-08-2020 - 14:42

Zaterdagavond is er brand ontstaan in een gebouw langs de Zwarte Lievevrouwstraat in het centrum van Brussel. Er zouden geen gewonden zijn en het onderliggende restaurant kon gevrijwaard worden. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet bekend. Alexis Van Audenhove was getuige van de brand en ging zelf het gebouw binnen om mensen te evacueren. En dat waren er nogal wat. "Een man lag zelfs te slapen in een kamer net naast de plaats waar de brand was ontstaan."

(lees verder onder video)

De bewoners konden op tijd het gebouw verlaten.

(Ingezonden video, Sid Goossens)

De brand ontstond iets na 19 uur op de derde en de vierde verdieping van een gebouw in de Zwarte Lievevrouwstraat in het centrum van Brussel. De brandweer rukte uit met de grote middelen en een deel van het dak moest worden verwijderd om tot bij de brandhaard te geraken.

Bij de brand raakte niemand raakte gewond of bevangen door de rook. De bewoners van het gebouw werden op tijd geƫvacueerd. Volgens BRUZZ-lezers die in de buurt waren, gebeurde dat dankzij de tussenkomst van enkele voorbijgangers.

Geen rookmelders en brandblussers vol stof

Een van die toevallige passanten was Alexis Van Audenhove. Toen hij zag dat het gebouw in lichterlaaie stond, ging hij zelf naar binnen om te kijken of er er nog mensen geƫvacueerd moesten worden. Hij trof er verschillende personen aan die zich nog van geen kwaad bewust waren. Een man lag zelfs te slapen in een kamer net naast de plaats waar het vuur was ontstaan.

Van Audenhove steldt zich vragen bij de brandveiligheid van het gebouw: "De brandblussers waren oud en bestoft, en nergens was er een rookmelder te bespeuren." Volgens hem is dit een probleem dat zich voordoet in verschillende panden in het centrum. "Er is op dat gebied duidelijk nog heel wat werk aan de winkel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?