Gezien: De Meyboom is geveld

© BRUZZ
| De bûûmdroegers poseren fier voor hun gevelde Meyboom.

De Meyboom is geveld. De majestueuze beuk, die door de 'bûûmdroegers' begin augustus in het Ter Kamerenbos werd uitgekozen, is bij het krieken van de dag omgekapt. De boom begint nu aan zijn tocht door Brussel, die voor 17 uur moet eindigen in het centrum.

De olijke bûûmdroegers gaan nu door Brussel op zwier met de beuk. De tocht passeert de gemeentehuizen van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Daarna belanden de boom en zijn dragers op de Grote Markt om begroet te worden door het grote publiek en de vertegenwoordigers van de stad.

Daarna is het hollen naar de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat, op een boogscheut van het Stripmuseum. Daar moet de Meyboom voor 17 uur geplant worden. Gebeurt dat niet, dan heeft dat verregaande gevolgen.

Legendarisch

Volgens de legende is de Meyboomplanting ontstaan door een geschil over de belastingen op bier tussen Brussel en Leuven. De kleine veldslag die volgde werd gewonnen door de Brusselaars die het voorrecht verwierven om elk jaar de Meyboom (vreugdeboom) te planten op 9 augustus vóór 17 uur.

Lukt dat niet, dan gaat het voorrecht naar de Leuvenaars. Iets wat de bûûmdroegers koste wat kost willen vermijden.

Meyboom 2018 2
© BRUZZ
| Werd de boom vroeger te voet of met paard en kar uit het Zoniënwoud gesleept, gebeurt dat nu met een vrachtwagen.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?