Gezien: Franse presidentskandidaten in de bus

Alle stemgerechtigde Fransen krijgen dezer dagen een grote enveloppe in de bus. In die enveloppe zitten alle flyers en programmapunten van alle presidentskandidaten. En dat resulteert in flink wat glossy reclamemateriaal. Of papierverspilling, zo je wil. 

Katrien Devroe, een West-Vlaamse neergestreken in Elsene, vond een grote enveloppe in haar bus toen ze na het werk thuis kwam. Daarin zaten posters van alle Franse presidentskandidaten, die wel erg goed op elkaar leken. "Allemaal dezelfde foto's. Absurd. Wat een papierverspilling."

Elke Franse stemgerechtigde krijgt zo'n enveloppe toegestuurd van de Franse staat. "Dat is omwille van de égalité," zegt de Franse journalist Nicolas Witczak, die al jaren in Brussel woont. "De Franse staat verzekert op die manier dat elke Fransman toegang heeft tot de projecten en ideeën van de kandidaten." In het huis van Devroe woonde vroeger een Fransman, waardoor de enveloppe ook haar bereikte.

Wat Nicolas Witczak niet verwachtte, was dat Franse partijmilitanten van PS-kandidaat Benoit Hamon bij hem thuis zouden aanbellen. "Het is niet normaal dat partijmilitanten zelfs in het buitenland komen aanbellen. Dat wil zeggen dat ze ergens mijn adres te pakken hebben gekregen." 

 

Gezien

Moedereend die haar kuikens door de Wetstraat loodst, een parkeerticket tot 2110 of een zwemsessie in de Vijvers van Elsene. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar nieuws@bruzz.be gestuurd.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?