Mazelen in opmars in Brussel: 'Controleer vaccinatieboekje van kinderen'

© BRUZZ
19/03/2024
Updated: 20/03/2024 10.33u

Het mazelenvirus lijkt zich te verspreiden in het Brussels gewest. In het kinderziekenhuis Koningin Fabiola gaat het momenteel om 3 tot 5 bevestigde gevallen per week. Van een epidemie op Covid-schaal is voorlopig nog geen sprake, maar experts roepen wel op tot waakzaamheid. "Laat je kinderen vaccineren indien dat nog niet gebeurd is."

Vorige week nog werd het mazelenvirus aangetroffen in het Brusselse rioolwater. Een voorbode van meer besmettingen, zo blijkt.

"De laatste drie weken stellen we 3 tot 5 bevestigde gevallen per week vast, terwijl we er doorgaans geen enkele zien", zegt Inge Roggen, hoofd van de dienst spoedgevallen in kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Vivalis, de gewestelijke gezondheidsdienst, telt momenteel 11 gevallen van de besmettelijke ziekte in het Brussels Gewest. Een stijging van vier gevallen sinds maandag.

Niet uitzonderlijk

Volgens woordvoerder Frédéric Pellissier is het evenwel nog te vroeg om te spreken over een verontrustende situatie. “We stellen regelmatig besmettingen vast. In mei vorig jaar ging het bijvoorbeeld om 15 gevallen. Het aantal dat we momenteel zien, is niet uitzonderlijk.”

'Je kan de mazelen oplopen en er perfect van genezen. Toch bestaat de kans dat je na enkele jaren alsnog een hersenontsteking krijgt, en daar bestaat geen behandeling voor'

Inge Roggen

Hoofd dienst spoedgevallen in kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Palissier geeft wel aan dat Vivalis de situatie op de voet opvolgt. "Stelt een arts symptomen vast, dan moet die dat verplicht melden. Zo kunnen we de verspreiding van de ziekte van nabij monitoren."

De eerste symptomen doen denken aan een verkoudheid, met een loopneus, hoesten en rode ogen, maar nadien volgen grote, onregelmatige rode vlekken die zich van achter de oren verspreiden naar de rest van het lichaam.

Roggen geeft daarnaast aan dat er de voorbije vijf jaar twee andere, kleine verspreidingen van de mazelen waren in Brussel, maar die vanzelf uitdoofden.

Waakzaamheid

Toch lijkt enige waakzaamheid aan de orde. Op dit punt is het nog niet duidelijk hoeveel besmettingen er kunnen volgen. "Een ziek persoon besmet gemiddeld 12 à 18 ongevaccineerde anderen", zegt Roggen. "En we merken dat er toch nog mensen zijn bij wie de vaccinatie niet up-to-date is."

Volgens de cijfers van Sciensano heeft 95 procent van de Brusselaars een eerste dosis achter de rug. Die beschermt tegen de ergste uitingen van de ziekte, maar je blijft besmettelijk.

Maar slechts 70 procent kreeg ook een tweede, waarbij je voor het leven beschermd bent tegen de mazelen. Dat ligt onder de aanbevolen limiet van 95 procent zoals omschreven door de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Lees verder onder de video.

Hoe dat komt? "Een moeilijke vraag", zegt Palissier. "Brussel is een heel diverse stad. Bepaalde bevolkingsgroepen komen uit landen waar vaccinaties geen deel uitmaken van het dagelijkse leven. Dat kan een rol spelen. Maar er is ook een Europees onderzoek geweest, dat besluit dat de vaccinatiegraad voor mazelen in ons land voldoende is." Volgens hoogleraar virologie en epidemiologie Marc Van Ranst is het niet uitzonderlijk dat de vaccinatiegraad lager ligt in Brussel dan in bijvoorbeeld in Vlaanderen: "In grote steden wereldwijd zie je dat fenomeen."

Vaccinatieboekje

Zowel Palissier als Roggen raden wel aan een tweede dosis te halen, indien dat nog niet gebeurd is. "Van die mensen die niet beschermd zijn, krijgt 30 procent complicaties in geval van besmetting”, legt Roggen uit. "Dat kan iets banaals zijn, zoals een oorontsteking. Maar in zeldzame gevallen gaat het om long- of hersenontstekingen."

Vooral die laatste complicatie blijkt ernstig. "Je kan de mazelen oplopen en er perfect van genezen. Toch bestaat de kans dat je na vijf of zelfs tien jaar alsnog een hersenontsteking krijgt door de mazeleninfectie. En daar bestaat geen behandeling voor, je kan er dus aan doodgaan. Controleer dus zeker het vaccinatieboekje van je kinderen, en maak snel een afspraak indien het niet in orde is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni