Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk

| Vaccineren tegen het mazelenvirus is belangrijk.

Mazelenvirus gevonden in Brussels rioolwater: 'Vaccineer je kinderen'

AB
© BRUZZ
14/03/2024

Het mazelenvirus verspreidt zich in Brussel, blijkt uit een analyse van het rioolwater. "De resultaten bleken alarmerend", zegt Elke Wollants van het Rega Instituut (KU Leuven). "Op drie momenten vonden we het mazelenvirus terug in het noorden van Brussel. Dat betekent dat het virus al rondgaat. Elk geval van mazelen is er een te veel."

Er werd rioolwater getest op verschillende momenten waarin het mazelenvirus werd gedetecteerd, meldt Het Laatste Nieuws donderdag. Mazelen is niet hetzelfde als windpokken, een typische kinderziekte waarbij ook rode vlekjes optreden.

Wollants onderstreept de gevaren van de ziekte bij kinderen. "Het begint met huiduitslag en rode vlekjes. Kinderen kunnen oorontsteking en oogontsteking krijgen, en er zelfs blind van worden. Ook kunnen ze longontsteking krijgen. Bij één op de duizend gevallen tast het virus de hersenen aan."

Lage vaccinatiegraad

Dat het virus rondgaat is met name zorgwekkend vanwege de lage vaccinatiegraad in Brussel. “In Brussel en Wallonië is slechts 75 procent van de mensen gevaccineerd tegen de mazelen. Dat is echt veel te weinig. In Vlaanderen heeft 89 procent het vaccin. Ik begrijp dat mensen na corona klaar zijn met vaccineren, maar nu zie je wat er gebeurt als je dat niet doet. We willen toch allemaal onze kinderen beschermen?”

Het Rega Instituut begon het onderzoek na een melding van het European Centre for Disease Prevention and Control. Het mazelenvirus was al gevonden in meerdere Europese landen, waaronder Roemenië, Oostenrijk en Ierland. Vervolgens begon een team van het Rega Instituut met tests in Leuven en het zuiden en het noorden van Brussel. Op de eerste twee plekken werd het virus niet aangetroffen.

Combinatievaccin

Normaal gesproken krijgen kinderen een combinatie vaccinatie tegen mazelen, dikoor en rubella als ze een jaar zijn, met een herhaling als ze tussen de tien en twaalf jaar oud zijn. Wollants roept alle ouders op om, als ze dat nog niet hebben gedaan, hun kinderen alsnog te vaccineren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , riool , rioolwater , mazelenvirus , mazelen , virus , vaccinatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni