| Wibra op de Elsensesteenweg

Goedkope Wibra vecht om te overleven in trendy Elsene

DL, NLS
© BRUZZ
20/07/2020

De Nederlandse discounttketen Wibra heeft vandaag een aanvraag voor gerechtelijke reorganisatie ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Gent. In Nederland doen de winkels het nog altijd goed, maar in België kampt Wibra al enkele jaren met verlies door de toename van concurrentie. In 2019 werden er al herstelmaatregelen genomen, maar die heeft de coronacrisis ondertussen tenietgedaan.

In tegenstelling tot in Nederland moesten alle filialen in België voor twee maanden toe terwijl de huur van de panden wel moest worden doorbetaald. In Brussel telt de keten nu nog negen locaties. Ze hebben een grote selectie aan voordelige huishoud- en badkamerproducten en verkopen onder andere ook nog schoolgerief en kledij. Op de Elsensesteenweg vlak naast het Fernand Cocqplein is de Wibra een van de weinige goedkopere winkels die er overblijft. Naast Primark bevinden er zich vooral trendy eetzaken en duurdere winkels, zoals de biologische supermarkt Färm.

Het cliëntèle dat op deze maandagochtend in de rekken snuistert, is hier duidelijk al vaker geweest. Oude vrouwtjes met shopper caddy's gaan recht op hun doel af. Ze verlaten de winkel met tassen vol ondergoed, keukenhanddoeken en boterhammenzakjesen. Ze weten wat ze moeten hebben, kopen het meteen in bulk aan en blijven geen minuut langer dan strikt noodzakelijk. Na hen stappen ook veel jonge moeders met hun kinderen de winkel binnen, die snel een stuk speelgoed of snoepje mogen uitkiezen. De rest van de klantenkring op deze brugdag bestaat uit toevallige bezoekers die diverse items nodig hebben en bij Wibra een beredeneerde gok wagen. Zo toont de uitbater van het aanpalende café ons vol trots de nieuwe borstel waarmee hij straks de resten van het weekend zal wegvegen.

“Het zou erg jammer zijn mocht de Wibra verdwijnen”, zegt Marie-Therese (47), vaste klant bij het filiaal op de Elsensesteenweg. “De Blokker is er al niet meer. Voor veel families die minder bemiddeld zijn, is dit dus de enige winkel in de buurt waar ze nog terechtkunnen voor goedkopere producten.” Maar ook anderen kunnen er iets van hun gading vinden. “Het is een van de laatste winkels waar je voor lage prijs tekenmateriaal kan kopen. Dus ook voor creatievelingen zou het een spijtige zaak zijn mocht de winkel er mee ophouden.”

WibraklantSouad

| Souad (32) met haar zoon en pasgekocht speelgoed.

Dat beaamt ook Souad (32): “Telkens ik in de buurt ben, spring ik eens binnen bij Wibra. Ik koop er meestal speelgoed voor de kinderen en huishoudproducten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, wibra, Elsensesteenweg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni