Grootste 'pendelparking' geopend aan metrostation Coovi

De P+R COOVI-overstapparking telt 1300 plaatsen.© JMB

Maandagochtend om 5 uur is de P+R Coovi-parkeertoren aan de Ring in Anderlecht opengegaan. De pendelparking biedt plaats aan 1.300 auto’s, sluit aan op het MIVB-net en De Lijn, en kostte 14 miljoen euro. Het is de eerste in een hele reeks van geplande overstapparkings aan de Brusselse Rand, en ook meteen de grootste.

In minder dan zestien maanden is de parkeersite aan metrohalte COOVI omgebouwd tot een parkeertoren die de instroom van wagens in het gewest moet temperen. De parkeertoren van zes verdiepingen oogt veilig en functioneel. Tot begin 2018 was dit een rommelige parking van 300 plaatsen, met verstorend wildparkeren buiten de parkeerlijnen. Bijna een jaar lang moest de pendelaar tijdens de bouwwerf zijn auto elders kwijt, of gewoon verder de stad in. Het verschil is grandioos: nu staat een parkeertoren te wachten op gebruik.

Minister Pascal Smet; bevoegd voor Mobiliteit, knipt het ceremoniële lint door.
© JMB

Ministers Pascal Smet (SP.A), bevoegd voor mobiliteit, Guy Vanhengel (Open VLD) en burgemeester Eric Tomas (PS) knipten maandagochtend het ‘blauwe’ lint door op de eerste verdieping van wat de grootste Brusselse overstapparking zal zijn.

“De doelgroep zijn pendelaars, vooral van binnen een straal van 40 kilometer. Verder ook toeristen, mensen die naar evenementen komen en bewoners van de wijk,” stelt Sara Jasmes, woordvoerder van Parking.Brussels die de toren exploiteert. De parking is luchtig ingericht, met een benedenverdieping voor elektrische wagens en een beveiligde fietsstalling.

(Lees verder onder de video)

(c) Belga Video : Beelden officiële opening COOVI Overstapparking. 

Aanknooppunten

Tussen 8 en 9 uur ging BRUZZ langs om het succes op te meten. Een tiental fietsen stond er al in de stalling. Een scholier van COOVI stalde er zijn fiets, en gaf mee dat hij een 30 euro-jaarabonnement wil aanschaffen omdat de fietsenberging aan de school onveilig zou zijn. De autoparking zelf bleek de eerste dag minder succesvol: een dertigtal wagens had zich tussen 5 en 8 uur ’s ochtends geparkeerd. Een tiental wagens kwam uit de deelgemeenten van het naburige Sint-Pieters-Leeuw.

“Om nog meer gebruikers te sensibiliseren om hun wagen niet mee de stad in te nemen, denken we aan onderhandelingen met De Lijn, die hier perfect een overstappunt zou kunnen organiseren,” stelt Eric Tomas, burgemeester van Anderlecht. “Ook voor voetbalevenementen zoals voor Sporting Anderlecht, amper vier metrohaltes van COOVI verwijderd, moeten we de connectie met de pendelparking faciliteren.”

P+R COOVI overstapparking
© JMB
| De parking kijkt uit over de Ring in Anderlecht.

Eerste van vele

“P+R Coovi is de eerste in zijn grootte van een hele serie. Parking Stalle zal eind volgend jaar klaar moeten zijn,” stelt minister Smet. Voor Stalle is 12 miljoen euro voorzien. Het promotiedossier werd ingediend. Wel komen er maar 700 parkeerplaatsen dan de oorspronkelijk aangekondigde 1.000, bevestigt Parking.Brussels.

Smet: “Volgende in de rij wordt P+R Esplanade, vlakbij de A12-autostrade, goed voor 1800 parkeerplaatsen. Daar zal een architectuurwedstrijd voor worden uitgeschreven. We willen de site verfraaien met een park en een wegverlegging integreren in de wijk. Nadien volgt Kraainem, dat van 200 abonneeplaatsen op dit moment zal worden uitgebreid tot 1.300 plaatsen.”

Diverse formules

Diverse abonnementsformules en dagprijzen, en een promotie-actie tot eind 2019.
© JMB

Parking.Brussels lanceert een promotie-actie van ‘gratis parkeren’ tot 31 mei. Nadien kan voor diverse parkeerformules gekozen worden. Wie dit jaar een MIVB-abonnement heeft kan een parkeerabonnement van 60 euro voor een jaar kopen en per parkeerdag 1,5 euro betalen. Wie een vervoersbewijs van de MIVB kan voorleggen, betaalt 3 euro per parkeerdag.

Deze formules zijn pas betalend vanaf 2020, maar er moet nu wel voor worden ingeschreven. Dat is een hele klus via de website Parking.brussels – met een pak bijlagen aan bewijsdocumenten.

Wie met de auto van zijn vrouw of zijn man rijdt bijvoorbeeld, én niet zelf de autoverzekering betaalt, komt niet in aanmerking. Gewoon parkeren, zonder aansluitend openbaar vervoer te nemen kan ook, en kost 1 euro per uur of 15 euro per 24 uur.

Verder zijn er nog maandabonnementen, abonnementen voor buurtbewoners en is er de beveiligde fietsparking, met abonnementsformule. Een plek reserveren kan wel pas vanaf 27 mei op https://parking.brussels/nl.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?