Heet, heter, heetst: met de thermometer op stap in Brussel

© Lara Decrae
| 36 graden op het Flageyplein.

Het kwik stijgt al een paar dagen boven de 35 graden en zeker in de stad is omgaan met zo’n temperaturen niet evident. Zo kan het 's nachts in Brussel tot tien graden warmer blijven dan enkele kilometers verderop. Maar op welke plaatsen kan je overdag verkoeling zoeken en waar kom je beter niet? BRUZZ ging met een thermometer op pad en deed de test.

Deze zomer riep het KMI voor het eerst code rood af nu een hittegolf het land teistert. Voor dinsdag werd in Brussel 32 graden voorspeld, maar op bepaalde plekken mag je daar toch nog wat graden bijtellen. Uit de metingen van VLINDER, een onderzoeksproject van Ugent bleek al de warmte op sommige plaatsen in Brussel gevangen zit. Door de grote oppervlaktes van beton, hoge gebouwen en het ontbreken van een doorstromende rivier, blijft de hitte hier langer rondhangen.

De Brouckèreplein

Al kan je op het De Brouckèreplein wel eens door de fonteintjes lopen of ping-pong spelen in de buitenlucht, lang blijf je er beter niet plakken. De temperatuur behaalt er ook met lichte bewolking gemakkelijk 35 graden.

HittegolfBrouckèreplein
© Lara Decrae
| 35 graden op het Brouckèreplein.

De Europese wijk

Ook in de Europese wijk behaalt de thermometer met gemak 35 graden. Bijna niemand heeft er deze middag gekozen om zijn lunch op het plein te komen opeten aangezien de metalen stoelen inmiddels bloedheet zijn. De omringende gebouwen die voor een groot deel uit glas bestaan, weerkaatsen bovendien ook nog eens de zon van alle kanten op je gezicht.

HittegolfEuropeseWijk
© Lara Decrae
| 35 graden in de Europese wijk.

De Nieuwstraat

Misschien zit de airco van de winkels die de straat op blaast er voor iets tussen, maar gaan winkelen in de Nieuwstraat is net een tikkeltje doenbaarder. Hier zorgen de hoge gebouwen voor een welgekomen schaduw en stijgt de temperatuur niet boven 34 graden.

HittegolfNieuwstraat
© Lara Decrae
| 34 graden op de Nieuwstraat.

Het Warandepark

Het tegenovergestelde van de betonnen stad is de natuur, dus is het Warandepark in Brussel een oase van verkoeling. Vlak in de zon behaalt het kwik er 33 graden en als je een goede plek in de schaduw uitkiest kan je rekenen op nog minder.

HittegolfWarandepark
© Lara Decrae
| 33 graden in het Warandepark.

Het Flageyplein

Onverwacht, want het Flageyplein ligt naast een grote vijver en veel groen, behaalt het kwik hier de hoogste temperatuur. Maar liefst 36 graden is het er en dat lijken de mensen zelf al door te hebben, het is er veel rustiger dan normaal.

HittegolfFlageyplein
© Lara Decrae
| 36 graden op het Flageyplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?