Hongaarse minister 'rent voor zijn leven' in Brussel

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, voelde zich in een Brusselse wijk zo op zijn ongemak dat hij zich genoodzaakt zag ‘te rennen voor zijn leven’. Dat zegt hij in een interview met de Hongaarse portaalsite index.hu.

“Als iemand in Brussel zijn weg verliest en maar twee straten van zijn oorspronkelijke route afwijkt moet hij misschien rennen voor zijn leven”, zo zegt de minister. Hij beweert ook zelf zo’n situatie te hebben meegemaakt toen hij in Brussel ging joggen.

“Ik liep sneller dan ik ooit voor mogelijk had gehouden”, aldus Péter Szijjártó. De minister spreekt zich in het interview niet uit over de aard van de dreiging die hij voelde, noch over waar in Brussel het incident precies plaatsvond.

De minister sprak over het incident in het kader van een reclamecampagne van de Hongaarse regering. In oktober komt die met een referendum om zich te verzetten tegen de Europese quota voor asielzoekers.

Szijjártó maakt sinds 23 september 2014 deel uit van de regering van Hongaars premier Viktor Orbán. Die regering staat bekend omwille van haar harde standpunten inzake migratie. Zo bouwde ze in de zomer van vorig jaar een 4 meter hoge omheining langs de Servisch-Hongaarse grens. Die omheining is er grotendeels in geslaagd de instroom van nieuwe vluchtelingen naar Hongarije te stoppen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?