Hoofdbeklaagden in drugsproces riskeren tot 40 maanden cel

© Chris Verhaeghe
| Cannabisplantage (archieffoto)

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is vrijdag het proces van start gegaan tegen twaalf beklaagden, voornamelijk twintigers uit de Zennevallei, voor drughandel. De verdachten kochten cannabis van elkaar, die ze nadien verder doorverkochten aan andere druggebruikers. De hoofdbeklaagden riskeren tot 40 maanden cel.

De lokale politie van de zone Zennevallei voerde midden 2020 een onderzoek naar een jonge twintiger uit Sint-Genesius-Rode die zich bezighield met de verkoop van cannabis. De zaak kwam in de zomer van dat jaar in een stroomversnelling na de arrestatie van een dealer. Uit zijn verklaringen bleek dat de verdachte uit Sint-Genesius-Rode verschillende drugsdealer zou bevoorraden. Het onderzoek breidde uit en bracht meer dan tien verdachten in kaart.

Volgens het parket ging het om een netwerk van drugsdealers die cannabis aan elkaar verkochten, waarna ze de drugs verder doorverkochten. De ene beklaagde zou zijn zaakjes daarbij al beter organiseren dan de andere. Zo zou een van hen drie chauffeurs in dienst hebben gehad om zijn koopwaar af te leveren. “Er was zelfs een wachttijd om drugs te krijgen”, aldus openbaar aanklager Karel Claes. Uit het onderzoek bleek ook dat een groot deel van de beklaagden verschillende gsm-nummers gebruikte, die niet op hun eigen naam geregistreerd stonden.

Het hele drugsnetwerk werd op 21 juni 2021 ontmanteld toen de politie op veertien locaties in Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Strombeek-Bever, Merchtem, Dilbeek, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Sint-Genesius-Rode huiszoekingen uitvoerde. Daarbij werden veertien personen opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twaalf van hen moesten zich vrijdag voor de rechtbank verantwoorden. Het parket eist tot 40 maanden cel tegen vier hoofdverdachten, die de voornaamste leveranciers van cannabis zouden zijn geweest. Drie intensieve gebruikers die de drugs gul deelden met hun kennissenkring, riskeren 8 maanden cel. Tegen vijf anderen, die een ondergeschikte rol hadden ten aanzien van de hoofdverdachten, vordert de openbaar aanklager 1 jaar cel.

Een deel van de beklaagden geeft de feiten toe, maar verschillende onder hen betwisten cannabis te hebben verkocht. Het vonnis valt op 9 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?