Jong en oud aanwezig op eerste klimaatmars van 2022: 'Grote nood aan concrete acties'

Bavo Boutsen
25/03/2022
Updated: 25/03/2022 16.46u

Deze namiddag trok er, voor de eerste keer dit jaar, opnieuw een klimaatmars door Brussel. De actievoerders verzamelden aan het Albertinaplein en wandelden richting Brussel-Zuid. Ze wilden vooral de klimaatrechtvaardigheid onder de aandacht brengen. “Het is minder dan één voor twaalf, daar moeten we onze beleidsmakers opnieuw aan herinneren.”

De mars door Brussel maakte deel uit van een internationale actie, die op poten werd gezet door Fridays for Future, een internationale organisatie van klimaatactivisten. Ook Youth for Climate was betrokken bij de organisatie. Vooraf rekende de organisatie op zo’n 5000 actievoerders. Uiteindelijk stapten er ongeveer 2.000 de hele route af naar Brussel-Zuid. Bij de aanwezigen viel vooral het grote enthousiasme op. “Je voelt dat de klimaatproblematiek de afgelopen maanden enkel maar harder is gaan leven in de leefwereld van jongeren”, vertelt Boon Breyne van Fridays for future.

Onder de actievoerders waren ook verschillende schoolgroepen. “Wij zijn aan het spijbelen, maar de school heeft het voor ons wel mogelijk gemaakt hier te zijn. Zo kunnen we samen aantonen dat er nog altijd te weinig actie wordt ondernomen”, klinkt het bij een groep aanwezige leerlingen van het GO Atheneum in Oudenaarde.

'Geen hype'

Datzelfde enthousiasme vinden we ook bij andere spijbelaars terug. “Het klopt dat er vandaag misschien wat minder volk is dan op het toppunt van de klimaatmarsen een paar jaar geleden. Maar de mensen die er zijn, zijn er uit overtuiging en niet omdat ze deel willen uitmaken van een hype. Dat moet ook, want het klimaat is geen hype. Wat we nodig hebben, zijn concrete acties”, vertelt Emilie Delmotte, een leerlinge van de Steinerschool in Leuven. “Omdat ik hier ben, zal ik strafstudie krijgen. Maar ook die zal via een opdracht in het teken staan van een klimaat. De school steunt dus wel ons engagement.”

Ook aanwezig: de 98-jarige Alexander Evrard, een gewezen professor aan de Universiteit Gent. Hij maakt deel uit van Grootouders voor het klimaat, een organisatie die de jeugd wil bijtreden in hun engagement. “Ik ben hier omdat ik bezorgd ben over de wereld waarin mijn 5 achterkleinkinderen moeten opgroeien.”

"We zijn nog steeds heel slecht bezig. Het laatste voorrapport van de IPPC toont aan dat er nog steeds een heel grote kans is dat we afstevenen op een temperatuurstijging van meer dan 2,5 graden. De eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden blijft nog steeds uit. Het is minder dan één voor twaalf, daar moeten we onze beleidsmakers opnieuw aan herinneren”, zegt Asher Serrana, internationaal secretaris voor Jong-Groen en een van de aanwezige actievoerders.

People, not profit

Met de slogan #PeopleNotProfit - meteen ook de meest terugkerende boodschap op de vele spandoeken - wilden de actievoerders vooral benadrukken dat de mens centraal moet staan in de oplossing voor het klimaatvraagstuk. “De nadruk in het klimaatdebat ligt momenteel heel duidelijk op de technische oplossingen. Ik denk bijvoorbeeld aan de discussies rond de keuze voor bepaalde energieproviders. Maar de wortel van het probleem, namelijk de het gebrek aan menselijke rechtvaardigheid in het systeem, blijft hierdoor onderbelicht”, verduidelijkt Breyne.

Vanuit deze filosofie herhaalde de organisatie de bestaande eis voor zogenaamde ‘klimaatreparaties’, waarbij de rijkere landen extra financiële middelen moeten voorzien voor landen uit het zuiden, die vandaag het zwaarst worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.

“De onrechtvaardigheid die momenteel nog in het systeem zit ingebakken, merk je bovendien ook in ons land. Vorige zomer was dit ook bij ons merkbaar tijdens de overstromingen in Wallonië. Ook hier werden armere bevolkingsgroepen veel harder getroffen. Dat toont hoe belangrijk rechtvaardigheid op alle niveaus is in de aanpak van de klimaatkwestie”, gaat Breyne verder. “Rechtvaardigheid moet een essentieel deel zijn van alle maatregelen. Mensen met lagere inkomens mogen niet de dupe zijn van de getroffen beslissingen”, vult Serrana aan.

Dat de hoeveelheid fijnstof in Brussel net vandaag over de toegelaten grens gaat, toont volgens de manifestanten enkel maar aan hoe prangend de problematiek is. Serrana: “In Brussel zijn er sowieso heel wat wijken die kampen met veel te hoge concentraten fijnstof. Dat is erg schadelijk voor de gezondheid van de Brusselaar.”

Opvallende Oekraïense aanwezigheid

Op de Europaesplanade aan Brussel-Zuid, het eindpunt van de mars, werd een aantal speeches gehouden. Ook daar was het conflict in Oekraïne heel erg aanwezig. Tussen de vele geel-blauwe vlaggetjes en onder een stralende zon sprak onder andere de 16-jarige Arina Bilai, lid van de organisatie van Fridays for Future Ukraine, de menigte toe. Zij kwam deze week samen met een groep jonge activisten uit Polen, Oekraïne en Hongarije naar Brussel, naar aanleiding van de speciale bijeenkomsten van de NAVO en de Europese regeringsleiders. “Europa zendt 700 miljoen euro per dag naar Rusland door deze leveringen te laten doorgaan. Dat komt neer op een rechtstreekse sponsoring van de oorlog. De stopzetting hiervan zal de energietransitie verder versnellen”, klonk het bij Bilai.

Voor de aanwezige actievoeders vormt de oorlog in Oekraïne een extra bewijs dat er dringend diepgaande hervormingen moeten komen. “De gasafhankelijkheid van Rusland staat nu extra in te kijker. Dat toont aan dat het dramatisch economisch beleid en de klimaatverandering heel dicht bij ons komen. We moeten dit moment aangrijpen en ervoor zorgen dat onze afhankelijkheid van Rusland in de toekomst verdwijnt. Het huidig beleid verderzetten, zal leiden tot nog veel meer van dit soort situaties”, legt demonstrante Ruth-Marie Henckes uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni