De slaapkamer

Abass (12): ‘Ik hou ervan om met mijn handen te werken’

Emilia De Feyter
© BRUZZ
25/05/2024
1892_SLAAPKAMER_Abbas_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

Saskia Vanderstichele

| Abass is 12 en woont in Molenbeek. Zijn familie is erg belangrijk voor hem: “Ze zijn er altijd voor mij wanneer ik vragen of moeilijkheden heb.”

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Abass (12) uit Molenbeek. Abass koos voor de praktijkschool COOVI in Anderlecht. Tot nu toe bevalt de bakkerij hem het meest. “Mijn beste creatie tot nu toe zijn eclairs.”

Abass, die naam heb ik nooit eerder gehoord. Waar komt je naam vandaan?
Van Guinee, mijn familie komt van daar. Ik ben wel hier geboren.

Met wie woon je hier?
Met mijn moeder en twee oudere broers van 16 en 17 jaar. Een van mijn broers woont bij mijn tante. Hij had geen school gevonden in Brussel, dus hij gaat buiten Brussel naar school. Het is twee uur rijden met de auto, het is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Hij komt enkel in het weekend naar huis. Dat is wel leuk, zo heb ik de kamer voor mezelf. Ik heb twee bedden, soms slaap ik boven en soms beneden.

Waar zit je op school?
Ik zit in het eerste middelbaar op COOVI in Anderlecht. Ik heb nog geen richting gekozen. We krijgen opleidingen bakkerij, slagerij, tuinbouw, hotel … Ik weet nog niet wat ik volgend jaar zal kiezen, maar ik denk toch dat ik bakkerij het leukst vind. Je kan zelf alles maken wat je maar bedenkt. Je kan zelfs het broodje van een hamburger maken.

Wat is je beste creatie tot nu toe?
Eclairs. Het was erg moeilijk om te maken, maar echt leuk.

Waarom koos je voor COOVI?
Ik wilde niets economisch doen. Ik hou ervan om met mijn handen te werken. Het is ook niet ver van mij, ik moet gewoon de bus en de metro nemen.

Hoe is het daar?
Leuk, maar ik moet wel vroeg opstaan, om 6 uur. We moeten om 8.15 uur op school zijn. Ik vind het wel leuk om in groepjes te werken en praktijklessen te doen. Vandaag hebben we in groepjes gedebatteerd over het verkeer. Ik zat met vrienden in een groepje, we gingen er echt in op.

Waarover ging het debat?
‘Als het licht rood is, en er zijn geen auto’s, mag je dan oversteken?’ Ik ging niet akkoord. Wat als een klein kind je dat ziet doen en je nadoet? Zo geef je het slechte voorbeeld.

“Brussel leeft, er zijn altijd veel mensen op straat”

Abass uit Molenbeek

Wat vind je van Molenbeek?
Leuk, mijn vrienden wonen dichtbij en ik hou van de snackbars. Hier vlakbij heb je Snack Durum Express. Brussel leeft, er zijn altijd veel mensen op straat. Ik zie altijd veel mensen buiten spelen of naar het park gaan. Alles is hier leuk.

Ben je al ooit in andere landen geweest?
Ik ben al in Guinee en in Amerika geweest. In Guinee was het echt leuk, ik heb er mijn familie ontmoet. Ze spreken er Soesoe. Ik begrijp de taal wel, maar ik kan ze niet spreken. Het was ook mijn droom om naar Amerika te gaan, naar New York.

Zou je nog naar andere landen willen gaan?
Ja, mijn droom is om een reis te maken rond de wereld. Ik hou ervan om op reis te gaan naar andere landen. Je kan er veel leren, bijvoorbeeld over de taal en de cultuur.

Wat vind je van het eten in Guinee?
Echt lekker. Ze eten er veel rijst of fufu – een soort puree … De Guinese keuken is beter dan de Belgische keuken. Al eet ik ook wel graag eens frietjes.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Ik ga het liefst naar buiten in mijn vrije tijd. Voetballen, rondwandelen, iets gaan eten, naar de cinema … Ik blijf niet graag thuis. Enkel bij slecht weer, dan speel ik op mijn Playstation.

Waar ben je trots op?
Mijn familie. Ze zijn er altijd voor mij wanneer ik vragen of moeilijkheden heb.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni