Smartphonegebruik bij kinderen en jeugd

| Met het project willen ze leerlingen uit het secundair onderwijs in Brussel bewustmaken over de gevaren en gevolgen van cyberpesten.

Brusselse politie en Child Focus starten project tegen cyberpesten

© Belga
31/01/2024

De politiezone Brussels Hoofdstad-Elsene heeft woensdag samen met Child Focus een nieuw project tegen cyberpesten opgestart. Daarmee willen ze leerlingen uit het secundair onderwijs in Brussel bewustmaken over de gevaren en gevolgen van cyberpesten. Het project wordt mee getrokken door stad Brussel en de gemeente Elsene.

Child Focus zal een vijftigtal politieagenten van de politiezone opleiden tot "referenten" op het vlak van cyberpesten. De agenten zullen workshops geven aan Brusselse leerlingen tussen 11 en 15 jaar, dit op vraag van zowel Nederlandstalige als Franstalige scholen in Brussel en Elsene.

In de workshops komen verschillende deelproblemen van cyberpesten aan bod. Zo zullen jongeren niet enkel bewust gemaakt worden over de gevolgen van cyberpesten, ook zullen ze onderwezen worden in de wettelijke aspecten van cyberpesten en de opvolging ervan door de politiediensten. Daarnaast zullen er ook getuigenissen gebracht worden door ervaringsdeskundigen en jongeren die zelf slachtoffer zijn geworden. Op die manier moeten jongeren bewust gemaakt worden van de gevolgen van cyberpesten en moet gedrag dat het cyberpesten in de klas tegengaat, bevorderd worden.

Het project krijgt ook een meer creatieve dimensie, dit vooral om de campagne en opzet kracht bij te zetten. Daarvoor werden verschillende Brusselse creatievelingen onder de arm genomen. Zo werd de Franstalige Brusselse slampoëet Sohra onder de arm genomen door Child Focus en de politiezone. Dansschool La Family moet een bijhorende videoclip tot leven brengen, dit in samenwerking met de communicatiecel van de Brussels-Elsense politie. De politiezone is daarnaast ook nog op zoek naar Nederlandstalige artiesten om het project te trekken.

Hoog 'dark number' slachtoffers

Heidi De Pauw, CEO van Child Focus acht het initiatief "cruciaal" om de stilte rond cyberpesten te doorbreken. "We hebben allemaal een verantwoordelijkheid. Niet alleen de daders, maar ook de jongeren rondom. We moeten tonen dat ze niet alleen staan door samen te reageren."

Volgens De Pauw neemt cyberpesten vele vormen aan, waaronder ook vormen van sexting of seksuele chantage. De Pauw waarschuwt voor een verdere stijging van cyberpesten, dat ondanks het hoge 'dark number' over de slachtoffers. "Heel veel jongeren en kinderen die slachtoffer zijn durven hier niet over te praten, daarom dat het belangrijk is dat we jongeren zo ver brengen dat ze niet alleen blijven met het probleem en gaan praten over het probleem. (...) Wees geen omstaander, maar een opstaander", stelt De Pauw.

Ook Brussels schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Anaïs Maes (Vooruit) is tevreden over het initiatief. "Het is onze rol als samenleving om onze ketjes tegen cyberpesten te beschermen", aldus de schepen. "Samen met de Brusselse politie en Child Focus zorgen we ervoor dat iedereen in Brussel zichzelf kan zijn en veilig kan opgroeien in onze geliefde stad."

"Dit project kadert binnen ons vooropgestelde doel om de band tussen jeugd en politie te versterken", aldus korpschef Michel Goovaerts. "Onze inspecteurs tonen hiermee hun engagement voor een betere samenleving en vooral het streven naar een zorgeloze jeugd", concludeert korpschef Michel Goovaerts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jongeren, Samenleving, cyberpesten, politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene, chil focus, heidi de pauw, brusselse leerlingen, secundair onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni