De slaapkamer

Emma (12): ‘Ik hoop dat ik mijn vrienden altijd zal blijven zien’

Emilia De Feyter
© BRUZZ
09/03/2024
1881_Slaapkamer_Emma_1_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

| Emma is twaalf en woont in Schaarbeek. “Ik woon hier graag, maar er is veel afval in de buurt en ik vind dat mensen veel roken. Ze zouden beter stoppen.”


Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in zijn of haar slaapkamer. Deze week gaan we langs bij Emma (12). Ze woont op de negende verdieping van een appartement in Schaarbeek. Sinds ze op reis gingen naar Marokko heeft Emma de reiskriebels helemaal te pakken: “Ik zou graag naar verre landen reizen, waar ik nog nooit ben geweest.”

Waar ga je naar school?
Ik ga naar het Boodschapinstituut, ik zit in het zesde leerjaar. Je kan mijn school zien vanuit het raam. (Wijst naar buiten) Dat gebouw daar, met dat puntdak.

Sommige leerlingen in Schaarbeek moeten van school veranderen door een lerarentekort. Kampt jullie school daar ook mee?
In het vierde leerjaar heb ik het eerste semester geen vaste leerkracht gehad, tot aan de kerstvakantie. Wel enkele vervangleerkrachten. Op dit moment hebben de andere zesdejaars niet echt één leerkracht, maar twee halftijdse leerkrachten.

Welke talen spreek je?
Deens, Nederlands en Frans tijdens mijn hobby’s. Ik spreek Deens met mijn papa. We gaan normaal twee keer per jaar naar Denemarken. De laatste tijd gaan we meer op bezoek, omdat mijn oma in een woonzorgcentrum zit. Nu gaan we in de herfst-, winter-, paas- en zomervakantie naar Denemarken.

Vind je het leuk om familie te hebben in Denemarken?
Ja, anders zou alles in België gebeuren. Zo kunnen we meer reizen. Als we niet naar Denemarken zouden gaan, zouden we misschien ergens naartoe gaan, maar ik vind het daar leuk en mijn familie ook.

Heb je hobby’s?
Ja, hiphop, scouts en zwemmen.

Hiphop, cool! Al lang?
Ik ben dit jaar begonnen. Ik was geïnspireerd door een serie, Jenny (op Ketnet, red.). Zij danst ook hiphop en het leek me wel cool. Soms danste ik haar na. Ik wilde zien hoe het was om echt les te volgen. Nu dans ik bij Vibrato in Schaarbeek.

Zijn je scouts ook in Schaarbeek?
Nee, in Marche-en-Famenne in de Ardennen. We hebben daar een huis, want daar is meer natuur. We gaan er elk weekend naartoe, op zaterdag heb er ik zwemles en scouts.

“Omdat ik familie heb in Denemarken, kunnen we veel reizen”

Emma uit Schaarbeek

Woon je graag in Schaarbeek?
Ja, het is hier wel leuk, al is het hier niet groot. De meneer onder ons vindt het niet leuk als we te veel lawaai maken, dan komt hij aankloppen. Ik vind het uitzicht wel mooi en ik vind de inrichting van onze kamer leuk. Ik vind het niet zo erg dat ik een kleine kamer heb, omdat ik er ook een heb in de Ardennen.

Wat vind je van de buurt?
Er zijn mooie gebouwen, maar er is wel veel afval en ik vind dat mensen veel roken. Altijd als ik er voorbijkom, moet ik mijn mond en neus dichthouden. Als je voorbij rokende mensen komt en je ademt het in, kan het ook je eigen longen beschadigen.

Mensen zouden dus minder moeten roken?
Ja, want er zijn veel mensen die er niet tegen kunnen. Sommigen gooien het ook gewoon op straat. Roken is niet goed voor je longen. Het is dus beter om te stoppen. Zo maak je ook andere mensen blij. Er zijn ook steeds meer jonge kinderen die vapen. Volgens mij is dat hetzelfde als roken, maar iets ‘nieuwer’.

Weet je al wat je zou willen doen later?
Ik wil leerkracht worden, of iets met psychologie. Soms leer ik mijn kleine zus al dingen die ze nog niet op school had geleerd. Ik vind dat leuk om te doen.

Welke droom zou jij graag willen laten uitkomen?
Ik hoop dat ik mijn vrienden altijd zal blijven zien. Ik zou ook graag naar verre landen willen reizen. Landen waar ik nog nooit ben geweest. In de krokusvakantie zijn we naar Marokko geweest. Dat was heel leuk.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni