De slaapkamer

Mouad (15): ‘Ik zou graag al wat ouder zijn’

Annelies Bontjes
© BRUZZ
10/02/2024
1877_Slaapkamer_Mouad_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

| Mouad is vijftien en woont in Neder-Over-Heembeek. Brussel vindt hij leuk: “Hier is altijd iets te doen. Zeker in vergelijking met Grimbergen, waar ik op school zit. Daar is echt niks.”

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Mouad (15) die met twee broers en zijn ouders in Neder-Over-Heembeek woont. “Het is leuk als de hele zaal lacht om mijn grap.”

Ik zie een Koran liggen, lees je die?
Ja, ik lees de tekst hardop in het Arabisch en dan lees ik de Franse vertaling die ernaast staat om het te begrijpen. Ik wil alles leren over de islam, dan word ik een beter persoon.

Wat heb je al geleerd?
Ik heb een verhaal gelezen over de profeet Mohammed die werd bekogeld met stenen. Hij kwam thuis met bloed op zijn benen, maar hij werd niet boos, hij bleef kalm. Vroeger was ik heel impulsief, nu weet ik hoe ik moet reageren in conflicten. Zelfs als de ander fout is, moet je rustig blijven.

Wanneer lees je de Koran?
Als ik van school kom en ik merk dat ik gewoon zit te scrollen op Instagram. Dan leg ik mijn telefoon weg en ga ik lezen.

Je spreekt Nederlands, Frans en Arabisch. Ken je nog meer talen?
Een beetje Engels.

Vind je het leuk om talen te leren?
Dat niet. Maar ik vind het belangrijk. Zonder communicatie kom je nergens. Als je meer talen spreekt, kun je met meer mensen praten.

Wat zijn je hobby’s?
Ik hou van koken en eten, en ik zit op theater.

Is er iets dat je graag kookt?
Ik bak elk jaar pannenkoeken die ik verkoop op de jaarmarkt hier. Het geld spaar ik of ik koop er eten van.

Wat is je lievelingseten?
Een goede mitraillette met veel frieten.

Wat is er leuk aan theater?
Ik heb er veel van geleerd, zoals praten voor een groep mensen. Het is leuk als de hele zaal lacht om mijn grap. Het is ook een goed project voor de buurt. Vroeger zagen mensen ons als jongeren die op straat hangen en niks doen. Nu tonen we aan de rest van de wereld dat we heel creatief zijn.

“Door de toneellessen tonen we aan de wereld dat we heel creatief zijn”

Mouad uit Neder-Over-Heembeek

Weet je al wat je later wilt worden?
Veel mensen stellen me die vraag. Ik weet het nog niet. Ik wil alle opties openhouden.

Je hebt oudere broers. Hoe is het om de jongste te zijn?
Ik krijg veel spullen, want alles wat zij niet meer nodig hebben, gaat naar mij. En dankzij mijn broers heb ik veel voorbeelden. Zij leren me wat goed en slecht is.

Vind je het leuk om in Brussel te wonen?
Ja, want er is altijd wat te doen. Zeker in vergelijking met Grimbergen, waar ik op school zit. Daar is echt niks.

Wat zou je veranderen als jij de baas was in Neder-Over-Heembeek?
De tramconstructie! Ik weet niet waarom ze hier een tram willen aanleggen. De tram passeert door smalle straten, dat is een heel slecht idee. Zo is er geen plek meer voor auto’s.

Het is toch juist goed als er minder auto’s in de stad zijn? Dat is beter voor het klimaat.
Zeker, maar ik denk dat er ergere dingen voor het klimaat zijn dan auto’s. En ik hou van auto’s. Het is mijn droom om een auto te hebben.

Zijn er andere dingen dan het klimaat waar je je zorgen over maakt?
Jongeren. Ik vind dat kinderen op te jonge leeftijd een gsm krijgen. Als je een kind wilt leren fietsen, dan ga je naar het park, daar neem je de tijd voor. Een gsm krijgen ze gewoon zo cadeau. ‘Voilà, doe ermee wat je wilt.’

Is er iets in je eigen leven dat je zou willen veranderen?
Ik zou ouder willen zijn. Veel mensen nemen mij niet serieus omdat ik vijftien ben. En als ik ouder ben, kan ik mijn rijbewijs halen.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni