De slaapkamer

Odi (9): ‘Misschien is er een wereld in het heelal waar alles kan’

Charlotte Deprez
© BRUZZ
03/02/2024
1876_Slaapkamer_Odi_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

| Odi is negen en woont in Molenbeek. Ze houdt van verjaardagsfeestjes: “Het beste is eigenlijk een verjaardagsfeest waar je mag blijven slapen, want dan kan ik lang opblijven.”

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Odi (9) uit Molenbeek. Het liefst wil ze met een raket reizen naar het universum, om te springen op de maan en om een ideale wereld te ontdekken.

Wat een groot kunstwerk achter jou. Heb je dat zelf gemaakt?
Ja, ik heb dat samen gemaakt met mijn papa toen ik zes jaar was. De kleine kunstwerkjes heb ik later gemaakt en er dan op gehangen. Ik wou dat heel graag maken, omdat ik graffiti heel leuk vind. Langs het kanaal zag ik dat altijd, ik wou dat ook eens proberen. Nu ben ik daar minder mee bezig, maar ik teken wel heel graag. Ik heb een ontwerp gemaakt voor een jurk. Ik zou die in het echt willen maken, maar daar heb ik wel hulp voor nodig.

Zou je kledingontwerper willen worden?
Misschien wel, maar er zijn ook andere beroepen die ik graag wil doen. Wetenschapper, kunstenaar en astronaut.

Alle drie tegelijk?
Dat is misschien een beetje moeilijk. Ik wil als wetenschapper werken bij de NASA of de ESA. Dan kan ik naar de ruimte gaan bijvoorbeeld. Van daaruit kan ik misschien de planeten tekenen, toch als ik daar tijd voor heb. Want ik zal waarschijnlijk veel taken hebben en te weinig tijd. Als ik terug op aarde ben, kan ik in mijn vrije tijd wel nog tekeningen maken en die dan verkopen op de rommelmarkt.

Waarom wil je graag naar de ruimte?
Dan kan ik op de maan springen. Dan zou ik de planeet van ver zien, met alle lichtjes en kleuren. En misschien is er ook een wereld in het heelal waar alles kan, achter een zwart gat.

Hoe zou die wereld er dan uitzien?
Met wolken van suikerspin. Ik zou kunnen vliegen en ademen onder water. Er zou minder huiswerk gegeven worden, want dat is soms een beetje te veel. Ik moet vandaag een gedicht schrijven, maar ik weet niet hoe. Ik had liever iets getekend.

“Meerdere talen spreken is leuk, om geheimpjes te vertellen bijvoorbeeld”

Odi uit sint-Jans-Molenbeek

Waar ga je naar school?
Vier Winden, hier in Molenbeek.

Een Nederlandstalige school. Maar jij spreekt drie talen, hé?
Ja, Nederlands is mijn moedertaal, maar met mijn mama spreek ik Italiaans en ik ken ook Frans. Het is leuk om meerdere talen te kunnen spreken, bijvoorbeeld om geheimpjes te vertellen tegen andere mensen die Italiaans spreken. Soms is het wel verwarrend. Mijn mama was lang op reis, en toen heb ik de hele tijd Nederlands gesproken. Toen ze terugkwam, wou ik Italiaans spreken met haar, maar dan mengde ik daar Franse woorden in.

Jullie wonen hier samen in Molenbeek. Vind je het leuk?
Ik woon hier wel graag, maar ik vind dat er meer opgeruimd moet worden. In het centrum is er veel minder afval, en hier is het soms echt vuil.

Zou je liever in het centrum wonen?
Niet per se, maar het centrum is wel leuk. Er zijn veel mensen en autovrije straten. Als je in zo’n straat woont, kan je buiten spelen. Ik heb wel een tuin, dus ik kan hier ook buiten spelen.

Speel je vaak met je vrienden van school hier in de buurt?
Niet super vaak. Soms zijn er wel feestjes, voor verjaardagen of slaapfeestjes.

Wat vind je het leukst?
De verjaardagen zijn het leukste, want dan kan ik ook taart eten. Bij slaapfeestjes mag ik lang opblijven. Dus het beste is eigenlijk een verjaardagsfeest waar je mag blijven slapen.

Zouden er meer feestjes zijn in je ideale wereld?
Ja, en meer natuur en minder auto’s. Je kan er vliegen. Zoals vogels dat kunnen, want in een vliegtuig moet ik soms overgeven. En je kan er ook met een raket op reis gaan, naar Pluto of het zonnige deel van de maan.

Je wil echt heel graag naar de maan, hé?
Het is mijn grootste droom.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni