De slaapkamer

Renée (11): ‘Toen ik mijn hamster kreeg, moest ik een paar tranen laten’

Annelies Bontjes
© BRUZZ
27/01/2024
1875_Slaapkamer_renee_(c)_Saskia Vanderstichele

| Renée is elf en woont in Jette: “In juni krijg ik een gsm. Ik vind het jammer dat ik die niet eerder kreeg, maar ik snap het ook wel. Met een gsm kan je pesten.”

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Renée (11) die met haar broer en ouders in Jette woont. “School is belangrijk, maar niet alles draait om school.”

Ik zie een grote wereldkaart hangen. Kijk je daar vaak op?
“Ik vind het handig dat ik een land kan opzoeken als ik niet weet waar het ligt. Zoals, ligt Canada ver van België?”

Welke landen heb je zelf al bezocht?
“Malta, of meer specifiek Gozo, en Zeeland. Mijn oma en opa hebben daar een vakantiehuis.”

Wat doe je als je daar bent?
“Ik vind het leuk om in de duinen te wandelen of te winkelen in Renesse. Mijn oma en opa hebben mij geleerd hoe en waar je kokkels kunt rapen. Daar maken we dan pasta alla vongole mee.”

Wat cool! Kook je graag?
“Ja, heel graag. Bakken doe ik ook graag, zoals red velvet cupcakes.”

Heb je nog meer hobby’s?
“Scouts, gitaar spelen, dansen en Debateville.”

Wat doe je precies bij Debateville?
“We bespreken een onderwerp. Je moet voor of tegen zijn en argumenten bedenken. Maar mijn vriendinnen en ik doen het vooral om bij elkaar te zijn.”

Volg je het nieuws?
“Op school kijken we elke ochtend naar Karrewiet. Ik vind dat wel goed want zo weet je veel over de wereld. Het is vaak slecht nieuws met iets positiefs. Zoals de oorlog tussen Israël en Gaza, en daarna komt dan de geboorte van een neushoorntje.”

Heb je een eigen gsm?
“Nee, die krijg ik in juni. Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik niet eerder een gsm kreeg, want sommigen hadden die al in het vierde leerjaar. Ik heb er toch redelijk lang op moeten wachten.”

Wat is de reden?
“Met een gsm kun je pesten, bijvoorbeeld als er een chatgroep is waar jij niet in zit. Dus eigenlijk snap ik ook wel dat ik moet wachten.”

“De lucht in de Kempen of het Pajottenland is anders, en het is er rustgevend”

Renée uit Jette

Wat is je lievelingsvak op school?
“Muziekles, knutselen en spelling.”

En wat doe je minder graag?
“Frans, want er zijn zoveel regels. En de toetsweek, want dan moet ik te veel studeren. School is belangrijk, maar niet alles draait om school. Je moet ook vrije tijd hebben.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik speel graag met mijn hamster Jempie.”

Hoelang heb je die al?
“Ik kreeg hem een jaar geleden, nadat ik er al heel lang om gevraagd had. Het was het mooiste cadeau dat ik in mijn hele leven heb gekregen. Toen ik hem kreeg… dat was echt magisch. Ik moest toen wel een paar tranen laten.”

Waarom is Jempie zo belangrijk voor je?
“Ik kan tegen hem praten en hij zegt niets terug, snap je? Dan zeg ik: ‘Vandaag had ik een stomme dag’, en dan kan ik met hem knuffelen. Ik weet dat ik ook bij mijn ouders terechtkan, maar soms is dat ambetant. Met mijn hamster is het gewoon ik en hij.”

Weet je al wat je wil worden?
“Ik wil graag iets in het ziekenhuis doen. Ik kan zien wanneer mensen zich slecht voelen en dan wil ik ze graag helpen. Soms voel ik me zelf ook slecht als ik zie dat iemand anders zich slecht voelt, dus dat moet ik wel aan de kant leren schuiven.”

Hoe is het om in Brussel te wonen?
“Het is een leuke stad. Ik heb veel vriendinnen, alles is dichtbij. Maar ik ben ook graag in het Pajottenland of de Kempen. De lucht is daar anders, het ruikt anders. En het is rustgevend. Daar heb ik echt het gevoel van ‘ahh, chill’.”

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni