Begrip voor frustratie maar niet voor acties Brussels parket: 'Ten nadele van de zwaksten'

BVR
© BRUZZ
29/04/2025
Updated: 29/04/2025 20.42u

De acties van het Brussels parket, ten nadele van onder meer de gevangenen, kunnen op weinig begrip rekenen bij Justitie. "Het openbaar ministerie mag niet spelen met het algemeen belang", klinkt het. Brussels procureur des Konings Julien Moinil zegt dat hij met deze acties precies het algemeen belang verdedigt.

Het Brussels parket kondigde maandagavond enkele bijzondere acties aan, uit onvrede met de onderfinanciering en de nakende pensioenhervorming. Zo zal het Brusselse parket zich voortaan concentreren op corruptie bij de overheid. Het vaardigt ook niemand meer af naar de strafuitvoeringsrechtbanken, waardoor die zittingen dus niet meer kunnen plaatsvinden. Hierdoor kunnen gevangen niet vervroegd vrijkomen.

Vooral die laatste maatregel botst op weerstand binnen Justitie. "Dit is niet aanvaardbaar", zegt Peter Callens, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies. "Het gaat hier over de zwakste personen van de maatschappij. Je mag geen acties voeren ten nadele van gevangenen."

Luc Hennart, gewezen voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, is dezelfde mening toegedaan. "Dat kan niet. Je mag niet spelen met het algemeen belang om sociale rechten te behouden. Het openbaar ministerie blijft het openbaar ministerie. Ik begrijp dat iemand zijn ambt goed wil uitvoeren. Maar zeker als procureur des Konings moet men redelijk blijven."

Ook de passage waarin het parket aankondigt zich voortaan op de corruptie bij de overheid en verduistering van publieke middelen te concentreren, kan bij Hennart op weinig bijval rekenen. "Wat zeg je dan? Dat corruptie bestaat? Je wekt minstens de indruk dat het zo is, en als dat het geval is, waarom heeft men dat nog niet aangepakt?"

Callens stoort zich minder aan die uitspraak, die hij weliswaar "vermetel" noemt, maar die volgens hem niet tot de conclusie mag leiden dat corruptie vroeger niet behandeld werd. "Men wil eerder aangeven dat men kwaad is op de overheid."

Moinil: 'Slachtoffers ontzien'

Gevraagd om een reactie, zegt procureur des Konings net het algemeen belang te verdedigen. "Politici zeggen dat er begrotingsproblemen zijn en een gebrek aan overheidsgeld. We zien evenwel dat er disfuncties zijn die precies met overheidsgeld te maken hebben (OCMW Anderlecht, Samusocial, Paradigm, enz). Het is dus belangrijk dat het parket het algemeen belang verdedigt en ervoor zorgt dat deze feiten adequaat bestraft worden. Ik heb magistraten gevraagd om deze zaken eerst te behandelen, vóór de andere. We moeten de strijd tegen dit fenomeen opvoeren. Dat wil niet zeggen dat er niets is gedaan."

Dat het parket ervoor zorgt dat er geen zittingen meer zijn van de strafuitvoeringsrechtbank, is voor Moinil dan weer de weg van het minste kwaad. "Het directiecomité van het parket heeft ervoor gekozen om zich te richten op zaken waarbij de slachtoffers geen schade lijden. Als een strafzaak uitgesteld wordt, lijdt het slachtoffer daar wel onder. Dat wilden we koste wat het wil voorkomen. In dit geval, als een verkrachter of moordenaar een paar weken langer in de gevangenis blijft, heeft dat minder impact op de slachtoffers."

Moinil voert deze acties uit onvrede met de onderfinanciering. Het parket van Brussel kampt met een tekort van 47 werknemers, vooral bij het administratief personeel. "Zo kunnen we niet normaal functioneren, de situatie is onhoudbaar. We zullen de komende dagen verder actie ondernemen. Pas als ik een duidelijke, gekwantificeerde en precieze toezegging krijg om de rangen van de rechterlijke macht aan te vullen, en er een hervormingsproject over de aantrekkelijkheid van de rechterlijke macht komt, zullen de acties worden stopgezet."

Boemerang

Toch betreurt Callens deze acties, die misschien niet het beoogde doel zullen bereiken. "Het is gevaarlijk om gaten te slaan in de diensten die men aan de burger moet aanbieden. Dat kan als een boemerang terugkeren. Magistraten die bij pers en publieke opinie steun zoeken voor hun acties, gaan die op die manier niet krijgen."

Terwijl hij wel begrip heeft voor de grieven van de magistratuur. Zij hebben niet voor het grote geld gekozen hebben, aldus Callens, en nu moeten ze vaststellen dat er aan hun pensioen gesleuteld wordt. "Maar het gaat ook over de manier waarop ze behandeld worden door de politiek, over respect. De ongelukkige acties die ze ondernemen komen voort uit de verwaarlozing van justitie: de behuizing, de logistieke omkadering, etc. De pensioenhervorming is een grote schep water in een emmer die al bijna tot aan de rand gevuld was."

Dinsdagavond meldde het federaal parket dan ook nog eens dat het aan de hoven en rechtbanken zal vragen zijn dossiers uit te stellen tot na het gerechtelijk verlof van juli en augustus. Als de rechtbanken daar niet op ingaan, zullen de federale magistraten enkel "de toepassing van de wet" vorderen, zonder verdere uitleg.

Verlinden: geen commentaar

Het kabinet van de minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) laat weten het debat rond de aangekondigde acties niet te willen voeren in de pers. Achter de schermen zet minister Verlinden in op overleg met zowel de magistratuur als met haar collega’s in de regering, klinkt het.

Mininster van Defensie Theo Francken (N-VA) reageert wel. "De procureur des Konings van Brussel wil dat zijn korps zich nog enkel focust op overheidscorruptie in de brede zin van het woord. Een opgestoken middenvinger richting de wetgever die aan hun pensioen ‘morrelt’. De scheiding der machten wordt misbruikt voor de eigen agenda. (...) Laten we allen het hoofd koel houden en het opbod stoppen. De rechtstaat is geen syndicaal wapen. Dergelijke acties voeden enkel de autoritaire partijen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , pensioenhervorming , magistratentekort , parket van brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni