Een advocaat in het justitiepaleis

| Justitiepaleis Brussel.

Beschuldigde van genocide in Rwanda blijft in de cel

© Belga
01/02/2024

De raadkamer van Brussel heeft woensdagavond de aanhouding verlengd van een man die recent werd gearresteerd en beschuldigd van deelname aan de genocide in Rwanda in 1994. Dat heeft het federaal parket donderdag aan Belga gemeld.

De verdachte verblijft sinds 2000 in Brussel als politiek vluchteling. Hij is in beschuldiging gesteld wegens genocide en oorlogsmisdaden door een onderzoeksrechter en onder arrestatiemandaat geplaatst. Het onderzoek werd enkele jaren geleden opgestart, toen Belgische politieagenten in 2022 een rogatoire commissie uitvoerden in Rwanda. Nu twee jaar later is een verdachte in staat van beschuldiging gesteld voor oorlogsmisdaden en genocide.

De verdachte verblijft sinds 2000 in Brussel onder het statuut van politiek vluchteling. Volgens andere gerechtelijke bronnen was hij ten tijde van de genocide schoolhoofd in Kibuye, een stad in het westen van Rwanda waar een bijzonder gewelddadig bloedbad plaatsvond in een kerk. Duizenden Tutsi's werden er door het stadsbestuur samengebracht en in de kerk opgesloten. Ze werden daar vermoord op 17 april 1994.

Tegenwoordig is op de plaats van de kerk een gedenkteken opgericht ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van dit massale bloedbad, een van de belangrijkste van de Rwandese genocide.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Rwanda , Brussel Kort , genocide in Rwanda , Raadkamer Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni