1866 Parket De kast

| Enkele dagen na de aanslag door Lassoued worden de media uitgenodigd in de kantoren van het Brusselse parket.

Brussels parket na kritiek Hoge Raad Justitie: ‘We nemen de aanbevelingen mee’

© BRUZZ
20/06/2024

Het parket van Brussel heeft niet lang gewacht met een reactie na de kritische doorlichting door de Hoge Raad voor de Justitie. Die kwam er na fouten in de zaak-Lassoued. “De analyse zal door het parket grondig worden bestudeerd en de aanbevelingen zullen worden meegenomen", laat het parket in een persbericht weten.

De Hoge Raad voor de Justitie heeft de afgelopen maanden de werkwijze van het parket onder de loep genomen nadat aan het licht kwam dat het parket fouten had gemaakt in de zaak-Lassoued. Lassoued pleegde in oktober 2023 een terreuraanval in Brussel waarbij hij twee Zweedse supporters doodde. Lassoued was een Tunesiër die illegaal in België verbleef. Tunesië had voor die aanval al om zijn uitlevering gevraagd, maar aan dat verzoek werd nooit gehoor gegeven: het 'bleef liggen' op het parket.

De Hoge Raad concludeerde woensdag in haar rapport dat de medewerkers van het Brussels parket leden onder een ‘hoge werkdruk’ en tijd verloren met ‘archaïsche werkprocessen’.

Digitalisering

Het parket reageerde donderdag op de kritiek. “De analyse van de Hoge Raad zal door het parket grondig worden bestudeerd en de aanbevelingen zullen meegenomen worden in de verdere optimalisatie van de werking van de organisatie", aldus het bericht. "De afgelopen maanden heeft het parket reeds een aantal interne maatregelen genomen.”

Op de kritiek op de werking antwoordt het parket dat het rekent op de verdere digitalisering van justitie om de werkprocessen efficiënter te maken en dossiers sneller en beter te kunnen opvolgen.

Ook reageert het orgaan van de rechterlijke macht dat er bijkomende middelen en mensen op komst zijn om de werking te versterken, maar het parket vindt de aangekondigde versterking onvoldoende. “Ze verhelpen het personeelstekort alsnog niet, het zal een acuut en ernstig probleem blijven.”

“De magistraten en medewerkers van het parket van Brussel blijven ondanks de beperkte middelen en mensen, dagelijks alles in het werk stellen om hun opdrachten zo goed mogelijk uit te blijven voeren", zo besluit het Brussels parket zijn mededeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Brussels parket , Hoge Raad voor de Justitie , Abdessalem Lassoued , doorlichting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni