Brussels parket opent onderzoek naar incidenten in gevangenis Sint-Gillis

© Belga
27/03/2024

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar twee incidenten in de gevangenis van Sint-Gillis waarbij een gedetineerde onder dwang of bedreiging drugs anaal zou hebben ingebracht. Het onderzoek komt er na berichtgeving over de incidenten in de pers, aangezien de gevangenis zelf het parket niet op de hoogte had gebracht van de feiten. Dat meldt De Standaard en bevestigt het Brusselse parket.

Op 7 februari zouden een vijftal gedetineerden een gevangene gedwongen hebben pakjes drugs, die tijdens de wandeling over de muur waren gegooid, anaal in te brengen. Ze zouden de man daarbij op de grond geduwd hebben en gebruik gemaakt hebben van een fles om de drugs in te brengen. Op 13 februari zou hetzelfde vijftal een andere gedetineerde bedreigd hebben zodat die zelf drugs inbracht.

Een personeelslid dat op de hoogte was van het eerste incident maar geen actie had ondernomen, werd van haar dienst ontheven, maar de politie zou pas twee weken na de feiten verwittigd zijn. Het parket werd evenwel door de directie niet op de hoogte gebracht.

"Naar aanleiding van verschillende artikels die vorige week in de pers zijn verschenen over misbruik in de gevangenis van Sint-Gillis, heeft het parket contact opgenomen met de gevangenis om te informeren naar de situatie", zegt parketmagistraat Willemien Baert. "De directie van de gevangenis heeft het parket daarbij laten weten dat ze een intern onderzoek gestart is nadat ze kennisgenomen had van de twee incidenten."

"Als Openbaar Ministerie heeft het parket de gevangenis verzocht de feiten zo snel mogelijk aan te geven", gaat de woordvoerder verder. "Op dit moment is er nog geen klacht ingediend door één of meerdere slachtoffers. Toch heeft parket besloten een onderzoek in te stellen om de precieze omstandigheden van die feiten te achterhalen en de dader(s) ervan te identificeren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni