1866 Parket Tim De Wolf 2

| Tim De Wolf treedt af als procureur des Konings.

Brussels procureur des Konings Tim De Wolf treedt af

© Chris Verhaeghe
21/02/2024
Updated: 21/02/2024 16.22u

Huidig dienstdoend procureur des Konings van het Brusselse parket, Tim De Wolf, legt zijn functie eind volgende maand neer. Hij zal worden opgevolgd door Marie-Rose Broucker, die momenteel operationeel directeur is bij het Brusselse parket.

"Na een carrière van 10 jaar als adjunct-procureur, waarvan de laatste drie jaar als dienstdoend procureur des Konings heb ik om persoonlijke redenen besloten deze functie niet langer uit te oefenen vanaf 1 april 2024”, meldt De Wolf in een summier persbericht. "Het was geen gemakkelijke, maar een weloverwogen beslissing die al een tijd geleden werd besproken binnen het directiecomité van het parket van Brussel.”

De hoofdstad moet het al bijna drie jaar zonder volwaardige procureur des Konings stellen, nadat Jean-Marc Meilleur in april 2021 voor een job in de privésector koos. Meilleur werd opgevolgd door zijn adjunct Tim De Wolf, die sindsdien procureur ad interim is.

De aanstelling van een vaste procureur sleept al jarenlang aan. Het politiek-communautaire dossier kende begin dit jaar wel een doorbraak, toen het kernkabinet een akkoord sloot dat de deur opent voor een toekomstige Nederlandstalige procureur des Konings in Brussel. De ministerraad keurde de gewijzigde regeling goed, maar het voorontwerp moet nog worden voorgelegd aan de Raad van State. Als overgangsmaatregel zou de eerstvolgende aangestelde procureur wel Franstalig zijn.

Groot personeelstekort en criminaliteit

Intussen kampt het Brusselse parket met tal van problemen. Naast een groot personeelstekort, is er ook een opstoot van allerlei criminele feiten. De vele schietpartijen van de laatste weken zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Om al die problemen de baas te kunnen, kondigde De Wolf vorig jaar een aantal crisismaatregelen af. In een brief gericht aan de Brusselse korpschefs liet hij optekenen dat niet alle strafbare feiten nog vervolgd zullen worden.

“Het aantal magistraten bij het parket van Brussel is aanzienlijk afgenomen en ondanks ons verzoek om extra personeel, lijkt deze situatie dit jaar niet te zullen veranderen”, klonk het. “Zonder een vooruitzicht op een verbeterende situatie op middellange termijn zien we ons verplicht onze organisatie en beleid structureel aan te passen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de verminderde middelen.”

*lees verder onder foto

e0616848-belgaimage-78258801.jpg

| Procureur-generaal Delmulle (links) en procureur des Konings Tim De Wolf (rechts), tijdens de persconferentie nadat bekendraakte dat het dossier van terrorist Lassoued in een kast bij een magistraat van het Brusselse parket was blijven liggen.

Aanslag op Zweede supporters

De Wolf kwam enkele maanden geleden ook in het oog van een storm terecht na de aanslag op enkele Zweedse supporters in Brussel. Kort na de feiten bleek dat de dader, de Tunesiër Abdeslam Lassoued, eigenlijk niet in ons land had mogen zijn. Tunesië had in de zomer van 2022 om zijn uitlevering gevraagd, maar het dossier was bij een magistraat van het Brusselse parket blijven liggen. "Een grote fout", zo zei toenmalig Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die zelf ontslag nam.

“De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft”, sloeg De Wolf mea culpa. “Het klopt dat de ernstige onderbemanning een rol gespeeld heeft. Dat verklaart mee de gang van zaken, maar is geen rechtvaardiging.”

Waarom de dienstdoende procureur besloten heeft af te treden, is niet geweten. In een ultrakorte mededeling heeft De Wolf het dus onder meer over persoonlijke redenen.

Marie-Rose Broucker, die momenteel de functie van operationeel directeur uitoefent op het parket van Brussel, zal De Wolf opvolgen als dienstdoend procureur des Konings tot er een nieuwe procureur wordt aangesteld. "Marie-Rose Broucker belichaamt al het positieve van het parket van Brussel en zal de continuïteit van onze cruciale opdracht verzekeren”, aldus De Wolf. "Een beslissing over de taken die ik vanaf 1 april zal opnemen binnen parket Brussel zal later nog volgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Tim De Wolf, procureur des konings, Brussels parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni