Brusselse advocaten volgen opleiding over intrafamiliaal geweld: 'De drempel is vaak hoog'

© BRUZZ - Belga
02/02/2024

In Brussel waren er volgens de laatste cijfers meer dan 5000 slachtoffers van intrafamiliaal geweld op een jaar tijd. En dat cijfer ligt waarschijnlijk nog veel hoger omdat het zo moeilijk is om aangifte te doen. Daarom wil de politie van Brussel Hoofdstad Elsene de stap makkelijker maken voor slachtoffers. Advocaten werden de afgelopen maanden klaargestoomd om juridisch advies op maat te geven. En de eerste sessie is gratis.

Het proefproject, een samenwerking tussen de Brusselse balie van advocaten, het Brusselse parket, de politie Brussel Hoofdstad Elsene en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, ging in november van start. In de opleiding komen onder meer de essentiële juridische aspecten aan bod, naast de manier waarop geweld wordt behandeld in juridische en strafrechtelijke procedures, de psychologische impact van geweld, en de begeleiding van slachtoffers.

Aan de Brusselse balie zijn sinds november al een honderdtal advocaten speciaal opgeleid en veertig van hen hebben al toegezegd om deel uit te maken van de pool. Eind januari hadden ook al tien slachtoffers een aanvraag gedaan.

Het Brusselse proefproject loopt tot midden mei, en na afloop van die proefperiode zullen de verschillende partners bekijken of ze de samenwerking voortzetten. Intussen hebben alvast de balies van Charleroi en Antwerpen interesse getoond in het project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Marie-Colline Leroy, advocaten, seksueel geweld, Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni