1855 Justitiepaleis 20

| 1855 Justitiepaleis 20

Brusselse raadkamer spreekt zicht uit over gesjoemel bij verkoop Anderlecht

© Belga
23/04/2024

De Brusselse raadkamer doet dinsdag uitspraak in het dossier over het beweerde gesjoemel bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht. In dat dossier wil het federaal parket zestien verdachten vervolgen, elf natuurlijke personen en vijf vennootschappen. Donderdag komen het federaal parket en de burgerlijke partijen aan het woord, op 12 maart pleiten de advocaten van de verschillende verdachten.

Het federaal parket vraagt dat de zestien verdachten naar de correctionele rechtbank zouden doorverwezen worden voor een waaier aan feiten: oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen.

Het gaat onder meer om voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, die tijdens zijn verhoren bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie, de anticorruptiespeurders van de federale politie, bekend zou hebben dat er bij de verkoop van de voetbalclub gefraudeerd werd.

Andere verdachten zijn onder meer voorzitter Roger Vanden Stock, ex-CEO Jo Van Biesbroeck, gewezen financieel directeur René Trullemans en de toenmalige huisjurist. Ook makelaar Christophe Henrotay, die voor nog andere dossiers rond het voetbal door het gerecht in het vizier genomen wordt, en twee van zijn medewerkers worden verdacht, net als Foot Innovation Limited, een Britse vennootschap van Henrotay.

Het parket viseert daarnaast ook het gerenommeerde advocatenkantoor Clifford Chance en twee van zijn advocaten. Clifford Chance begeleidde de Anderlecht-top bij de verkoop aan Marc Coucke eind 2017.

Verder wil het parket ook advocaat Luc Deleu vervolgd zien, net als het kantoor Van Landuyt en Vennoten, waaraan Deleu verbonden is. Deleu was bestuurder bij Anderlecht, waar hij zetelde naast vertegenwoordigers van Couckes familiale vehikel Alychlo.

Gesjoemel

Volgens het federaal parket zou bij de verkoop van de voetbalclub op verschillende manieren gesjoemeld zijn. Voor die verkoop waren drie kandidaten in de running, Marc Coucke, Ghelamco-baas Paul Gheysens, en de Oezbeek Alisher Usmanov voor, een zakenman die ook aandeelhouder was van Arsenal.

Die laatste was aangebracht door spelersmakelaar Christophe Henrotay, met wie de club eerder al had samengewerkt bij de transfers van spits Aleksandar Mitrovic naar Newcastle United in 2015, en van Youri Tielemans naar AS Monaco in 2017.

Aan Henrotay was een zogenaamde finder's fee van 3 miljoen euro beloofd als hij een overnemer aanbracht, maar Usmanov haakte uiteindelijk af. Henrotay zou daarop Paul Gheysens aangespoord hebben om de club te kopen, en die deed ook een bod van 91 miljoen, maar omdat Paul Gheysens na het debacle rond het Eurostadion persona non grata bij RSCA besloot uiteindelijk Anderlecht te verkopen aan Marc Coucke, die minder bood.

Coucke kreeg de kans om 74 procent van de aandelen te kopen als hij zijn bod verhoogde met 5 miljoen euro. De zakenman zou daarbij valse financiële tabellen voorgelegd gekregen hebben om hem te overtuigen.

Christophe Henrotay eiste evenwel zijn commissie omdat hij tevergeefs de hoogste bieders had aangebracht en was niet tevreden met de circa 1 miljoen euro die de aandeelhouders bereid waren hem te betalen.

Teruggevloeid

Volgens het gerecht zou niet alleen een deel van dat geld verdoken teruggevloeid zijn naar bepaalde verkopers, het oude Anderlecht-bestuur, zijnde Vanden Stock, Van Holsbeeck en Van Biesbroek, en zouden ze ook het contract van toenmalig speler Leander Dendoncker hebben aangepast.

Daardoor zou Henrotay bij diens latere transfer gegarandeerd nog 2,4 miljoen krijgen in plaats van een afgesproken percentage, en zou dat bedrag betaald worden door de nieuwe eigenaar Marc Coucke.

De verdediging van Vanden Stock, Van Holsbeeck en Van Biesbroeck voert aan dat het contract van Dendoncker moest worden aangepast omdat de UEFA Third Party Ownership verbood.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni