| Het federaal parket in Brussel.

Brusselse Syriër Hossin A., verdacht van oorlogsmisdaden, blijft in voorlopige hechtenis

© Belga
08/02/2024

De raadkamer van Brussel heeft donderdag de voorlopige hechtenis van Hossin A. met een maand verlengd. Dat meldt het federale parket. A. werd op 25 januari aangeklaagd en aangehouden vanwege misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden onder het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, tussen 2011 en 2016.

Hossin A., een Syriër die in Brussel woont, wordt ervan verdacht een militie te hebben geleid in Salamiyah, een stad in het westen van het land. Hij zou een beul geweest zijn onder het bevel van Bashar al-Assad. In die hoedanigheid zou hij talloze mensen hebben gemarteld en vermoord.

Het is de eerste keer dat in België iemand wordt aangeklaagd wegens ernstige schending van het internationaal humanitair recht vanwege misdaden tijdens de burgeroorlog in Syrië.

De Syrische burgeroorlog begon in maart 2011, nadat veel Syriërs de straat op gingen in Damascus, de hoofdstad, om het dictatoriale bewind van president Bashar al-Assad aan de kaak te stellen. De beweging werd brutaal onderdrukt door de autoriteiten, met honderdduizenden doden en miljoenen ontheemden tot gevolg.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni