Dieven viseren opnieuw wasserette in Vorst met zelfgemaakte bom

© BRUZZ
20/01/2024

Voor de tweede keer op minder dan twee weken tijd hebben een stel dieven met een zelfgemaakte bom toegeslagen in een Vorstse wasserette. Deze keer is de plofkraak mislukt, maar de schade is aanzienlijk. Bovendien lagen er twee daklozen te slapen op het moment van de ontploffing. "Dit was een poging tot moord."

Eerder deze maand had een drietal dieven de kassa van een wasserette in de Vorstse De Merodestraat tot ontploffing gebracht met een zelfgemaakte bom. Afgelopen nacht sloeg een duo opnieuw toe in een wassalon van dezelfde uitbater, in de Koningslaan in Vorst.

"Dat wassalon bevindt zich op twee- tot driehonderd meter van de andere wasserette," zegt uitbater Wena Laperre. "Ze dachten dat het opnieuw ging lukken, maar na de vorige keer hebben we maatregelen genomen. De kassa's zijn verstevigd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want ze hebben niets kunnen stelen." Wel is de schade, net als bij de vorige inbraak, aanzienlijk. De betaalautomaat alleen al kost ongeveer 15.000 euro. "Alle ramen zijn gesprongen en we moeten opnieuw het volledige plafond vervangen," aldus Laperre.

Of er ook gewonden zijn gevallen, is onduidelijk. Op het moment van de inbraakpoging lagen er binnen twee mensen te slapen. "Zij lagen vlakbij de kassa en de druk van de ontploffing was enorm, maar zij zijn daarna naar buiten gevlucht. Of ze zich later nog zullen aanmelden weet ik niet, want het zijn waarschijnlijk mensen zonder papieren. Maar dit was een poging tot moord."

Zelfgemaakte bom

Over de daders is er nog geen informatie. Volgens Laperre is het duidelijk dat het om dezelfde mensen gaat. "Daar ben ik zeker van. De wassalons liggen vlakbij elkaar en volgens de politie hebben ze precies hetzelfde type bom gebruikt, eentje die ze zelf gemaakt hebben met een fles deodorant," aldus de uitbater. "Ik hoop dat de informatie dat wij onze kassa's hebben verstevigd hen bereikt, zodat ze het niet opnieuw proberen."

lees verder onder de video

BRUZZ meet de schade op

Volgens Laperre zijn de inbraakpogingen te wijten aan het koude weer. Haar wasserettes zijn uitgerust met automatische beveiligingssystemen. Zo gaan de deuren vanzelf dicht na 22 uur. "Door het koude weer zoeken daklozen de wasserettes op voor het sluitingsuur en na 22 uur kunnen ze de deuren van binnen wel nog openen. Of ze steken een stuk karton in de deuropening om ook na 22 uur nog naar binnen te kunnen. Op de bewakingsbeelden zie je ook dat de dieven verrast zijn dat ze zo makkelijk naar binnen kunnen."

"Na de vorige plofkraak hebben we de politie gevraagd om 's avonds meer te patrouilleren, maar we kregen te horen dat we zelf security moeten voorzien. Alleen gaat dat niet zomaar als je tachtig wassalons beheert," aldus Laperre nog. "Dit is een ramp. We zien wekelijks inbraakpogingen, met bijvoorbeeld afdrukken van koevoeten, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt." Bij politie en parket was niemand bereikbaar op het moment van schrijven.

483f63fc-whatsappimage2024-01-20at104339.jpeg

"Alle ramen zijn gesprongen en we moeten opnieuw het volledige plafond vervangen," aldus de uitbater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni