1855 Justitiepaleis 20 bewerkt print

| Het Justitiepaleis.

Dochter van neergestoken dakloze man getuigt op proces: ‘We hadden geen contact meer’

© BRUZZ - Belga
19/03/2024

De dochter van de dakloze man die werd neergestoken in Vorst getuigt tijdens het assisenproces over haar vader. Haar jeugdervaringen zijn getekend door geweld, mede dankzij de alcoholverslaving van het slachtoffer, Artur Kochansky. De 19-jarige literatuurstudente heeft om die reden al op jonge leeftijd met hem gebroken.

Artur Kochansky werd op 12 augustus 2022 in Vorst vermoord. Michel Bryssens, een 42-jarige man, staat terecht voor deze moord. De twee mannen waren dakloos en leefden in tenten in Vorst.

"De politie kwam bij ons thuis om het overlijden van mijn vader aan te kondigen. Zo heb ik het nieuws vernomen", begon de 19-jarige literatuurstudente. "Op dat moment heeft de politie mijn moeder en mij niet verteld dat het om een moord ging. Dat hebben we pas later vernomen, toen we bij de politie werden opgeroepen."

De dochter van Kochansky spreekt over een moeilijke jeugd, vol geweld en op de vlucht slaan daarvoor. "Mijn vader sloeg mijn moeder," legt ze uit. "Hij richtte zich ook op mij, maar dat geweld was eerder psychologisch. Hij dronk, dat was het probleem. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik vijf of zes jaar oud was en daarna heb ik besloten dat ik mijn vader niet meer wilde zien. Ik heb het blad omgeslagen."

"Toen ik te weten kwam dat hij op straat leefde, maakte me dat verdrietig," gaat ze verder. "Tegelijkertijd vond ik dat hij zelf verantwoordelijk was voor dit leven. Hij koos ervoor om met alcohol door het leven te gaan. HIj heeft niet geprobeerd te stoppen. Ik bleef daarom wrok koesteren," zegt de dochter. Ze beschrijft haar vader als iemand die "alcoholistisch en gewelddadig" was. Ook de woorden "koud" en "harteloos" vallen.

Moord in een tentenkamp

Op 13 augustus 2022 rond 19.30 werd de politiezone Zuid opgeroepen voor een lijk dat werd gevonden in een bosje ter hoogte van de Brusselsesteenweg in Vorst, in de Sint-Denijswijk. De man was ontdaan van kleding en lag op zijn rug naast een tent in een geïmproviseerd kamp dat werd bewoond door meerdere daklozen.

Het slachtoffer werd later geïdentificeerd als de 47-jarige Artur Kochansky. Een medisch-forensisch onderzoek toonde aan dat hij was overleden als gevolg van meerdere steekwonden in de borstkas en de linkerzij.

Twee dagen later werd Michel Bryssens gearresteerd en beschuldigd van deze moord. Hij bekende Artur Kochansky op 12 augustus 2022 rond 22.00 te hebben neergestoken omdat deze laatste hem had beledigd en fysiek had willen aanvallen door hem met zijn kruk te slaan. Beide mannen waren dronken op het moment van de feiten. Michel Bryssens was ook onder invloed van cocaïne.

Het proces zal dinsdag worden voortgezet met de eis en pleidooien.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni