BRUZZ I Archiefbeeld.

Drie agenten van politiezone Zuid verdacht van samenwerking met criminele wereld

© BRUZZ
29/05/2024

Drie agenten van de politiezone Zuid worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, vervalsing van documenten, schending van het beroepsgeheim en interne hacking. Dat schrijven Le Soir en RTBF. Deze zaak is gelinkt aan de dood van Soufiane Benali, een 23-jarige man die in juli 2020 in Vorst werd doodgeschoten tijdens een afrekening in de drugswereld.

De zaak wordt vandaag, woensdag 29 mei, behandeld voor de correctionele rechtbank van Brussel. Een van de beschuldigden is commissaris P.N., die de leiding heeft over alle interventiediensten van de lokale politie. Ook zijn zoon D.N. en agent D.F., die ondertussen ontslagen is, zijn betrokken.

De beschuldigingen gaan over gebeurtenissen in de nacht van 4 op 5 juli 2020, toen de 23-jarige Soufiane Benali werd doodgeschoten in Vorst. Het onderzoek werd toevertrouwd aan een brigade van de politiezone Brussel Zuid, destijds onder leiding van commissaris P.N.

De dag na het drama meldden R.H., Z.R. en M.S., drie beruchte figuren uit de wijk, zich op het politiebureau waar de brigade actief was. Ze zouden belangrijke informatie hebben over de daders van de schietpartij. Onder dwang brachten ze vier individuen mee, die ze buiten het politiebureau mishandelden. Dit alles gebeurde onder het oog van de beschuldigde agenten, die via de bewakingscamera's toekeken zonder in te grijpen. Uit het dossier blijkt dat de criminelen door de agenten waren ingeschakeld om de daders van de dood van Benali op te sporen.

Foto's politiedatabase

Comité P opende een onderzoek naar de methoden van sommige agenten van de brigade. Die concludeerde dat enkele agenten van de brigade zelf rechter hebben gespeeld door informatie door te geven aan criminelen om de daders van de moord op Benali op te sporen. Zo zou de leider foto's van de verdachten uit de nationale politiedatabase, die strikt vertrouwelijk is, via WhatsApp hebben gedeeld.

Ondanks de beschuldigingen heeft P.N. zijn carrière voortgezet en leidt hij nu alle interventiediensten van de zone Brussel Zuid. Deze promotie roept vragen op. De woordvoerder van de politiezone benadrukt dat men de rechtsstaat volgt en vertrouwt op een eerlijk proces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , politiezone Brussel-Zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni