| De rechtszaal voor het SKY-ECC-proces in Haren.

Federaal parket vordert acht jaar cel tegen Deljana N. in SKY-drugsproces

© Belga
21/02/2024
Updated: 21/02/2024 18.49u

Op het Encrochat/SKY-drugproces voor de correctionele rechtbank in Brussel heeft het federaal parket woensdag acht jaar cel geëist tegen Deljana N., de partner van Eridan M.G., de spilfiguur in het proces. Volgens het openbaar ministerie was de Albanese vrouw op de hoogte van de criminele activiteiten van haar man.

Het openbaar ministerie is ervan overtuigd dat Deljana N., die niet aanwezig is op het proces, mee hielp bij de internationale bende. In een gesprek met Eridan M.G. zou ze volgens het onderzoek hebben geëist dat hij geld op tafel zou leggen om haar broer, die in de cel zit in een gerelateerde drugszaak, te kunnen bevrijden. Waarop haar man zou hebben geantwoord dat "we de staat in België niet kunnen corrumperen".

Volgens de federale procureur organiseerde de vrouw na de arrestatie van haar broer haar eigen vlucht naar Spanje. "Ze wil het vliegtuig niet nemen en vermijdt de snelweg van Parijs omdat daar frequente controles plaatsvinden. Waarom controles vermijden als je jezelf niets te verwijten hebt?"

Dure levensstijl

Nog volgens de federale procureur heeft de beklaagde enorm geprofiteerd van het geld dat verdiend werd met de mensenhandel en heeft ze een dure levensstijl. Ze heeft geen inkomen in België, maar toch zou ze kledij van dure merken dragen en in 5 sterrenhotels logeren in onder meer Spanje, Dubai, Frankrijk en Turkije.

Deljana N. weet volgens de federale procureur alles af van cocaïne en daarom eiste hij acht jaar cel, een boete van 800.000 euro en de ontzetting uit al haar rechten in België gedurende tien jaar.

Bijzonder verwerpelijke feiten

Woensdagnamiddag eiste het federaal parket celstraffen tussen de 7 en de 10 jaar tegen zeven vermoedelijke drugshandelaars. Het strengst toonde het parket zich voor Akilis M., Yaroslav K. en Nawil T.

Tijdens een eerste verblijf in België onder een alias werd Akilis M. "veroordeeld voor bijzonder verwerpelijke feiten, namelijk mensenhandel", betoogde de federaal magistraat. "Nu buit hij niet langer jonge vrouwen uit op straat, maar verkoopt hij cocaïne en cannabis in grote hoeveelheden." De onderzoekers ontdekten op zijn gsm onder andere tientallen foto's van verpakte drugs.

Op een andere telefoon van de verdachte troffen ze een foto aan van "oorlogswapens en revolvers, patronen, munitie en blokken cocaïne" die uitgestald lagen op een tafel.

Impact van justitie is quasi nihil

De tweede verdachte verleende volgens de federaal magistraat essentiële hulp aan de criminele organisatie door een loods, een container en een voertuig ter beschikking te stellen, evenals een commerciële structuur die als dekmantel moest dienen.

De derde verdachte werkte in de haven van Antwerpen en pleegde onmiddellijk na zijn vrijlating uit de gevangenis, na een veroordeling in een ander proces rond drugshandel, opnieuw criminele feiten. "De impact van justitie op hem is quasi nihil. Daarom dringt een zware straf zich op", aldus de magistraat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni