Abdesalem Lassoued schoot op 16 oktober 2023 twee Zweedse voetbalsupporters dood in Brussel nabij het Saincteletteplein en werd de ochtend nadien door een agent van een lokale politiepatrouille neergeschoten in horecazaak Al Khaima in de Van Ooststraat

| Abdesalem Lassoued schoot op 16 oktober 2023 twee Zweedse voetbalsupporters dood. De ochtend nadien werd hij neergeschoten in horecazaak Al Khaima in Schaarbeek.

Geradicaliseerde man dreigde met aanslag na de aanval op Zweedse supporters

© Belga
30/01/2024

In de week na de terreuraanslag die op 16 oktober 2023 het leven kostte aan twee Zweedse voetbalsupporters, zou een geradicaliseerde man die gekend stond bij de veiligheidsdiensten hebben gedreigd met een aanslag. Hij werd na verhoor vrijgelaten, zo blijkt uit een aflevering van Niveau 4: Terreur, het Play4-programma waarin Eric Goens het politiekorps van Brussel Zuid volgt. Dat meldt Het Laatste Nieuws en politie Brussel Zuid bevestigt het verhaal.

Volgens Niveau 4 en Het Laatste Nieuws werd de man een week na de aanslag opgepakt in Bergen omdat hij gedreigd zou hebben met een aanslag. De reden zou geweest zijn dat zijn familie in Gaza vermoord was en dat hij "wraak" wou nemen.

Hij had een strafblad met een twintigtal veroordelingen en stond bekend als geradicaliseerd bij Staatsveiligheid. De man werd na verhoor vrijgelaten.

"Wij kunnen helaas niet meer doen dan een verhoor afnemen, een dossier opstellen en uitkijken naar verdachte gedragingen op straat om zo tijdig te kunnen intercepteren," klinkt het bij de politie Brussel Zuid. "De beslissingsbevoegdheid ligt bij het gerecht en het is onze taak om zo goed mogelijk alle informatie te kunnen verzamelen, zodat het gerecht met alle kennis die voorhanden is kan beslissen."

Lange achtervolging

Op 17 oktober, een dag na de terreuraanslag, was de man ook al eens opgepakt. Toen kon de politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) een gehuurde wagen die hij bestuurde na een lange achtervolging klemrijden. De bestuurder probeerde nog te voet te vluchten maar kon ingerekend worden. De man beweerde dat hij panikeerde omdat hij geen rijbewijs had. Hij werd ter beschikking gesteld van het parket maar ook die keer vrijgelaten.

"De persoon werd ter beschikking gesteld voor feiten van kwaadwillige belemmering van het verkeer en verkeersinbreuken, onder andere rijden zonder rijbewijs," zegt het Brusselse parket. "Hij werd vrijgelaten na verhoor door de magistraat van wacht, en zal zich vermoedelijk moeten verantwoorden voor de politierechtbank."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni