De jury van het Brusselse hof van assisen heeft Tanguy Lecocq (48) en Ludovic Lefèbvre (38) vrijdagavond schuldig bevonden aan de moord op hun collega Hakim Menhal, in de nacht van 10 op 11 april 2018 in Sint-Pieters-Woluwe.

© Belgaimage
Ludovic Lefèbvre en Tanguy Lecocq schuldig aan moord op collega
De jury oordeelde dat zowel Lefèbvre, die de misdaad bekende, als Lecocq, die elke betrokkenheid ontkende, de misdaad hadden voorbereid en uitgevoerd, gedreven door een financieel motief. Volgens de rechtbank is het onbetwistbaar dat de dood van Menhal het gevolg was van moorddadige opzet.
Lefèbvre en Lecocq waren samen partners in een klein bedrijfje dat telefoonabonnementen van telecombedrijven aan de man bracht via huis-aan-huisverkoop of op openbare plaatsen zoals metrostations. Ze schakelden daarvoor verscheidene onafhankelijke verkopers in, onder wie Menhal.
Lefèbvre verklaarde aanvankelijk dat hij na het vertrek van Lecocq ruzie had gekregen met Menhal in verband met het werk en dat hij hem langs achter had gewurgd met een ethernetkabel terwijl die in de sofa zat, maar later veranderde hij zijn verhaal.
Voorbedachte rade
Lecocq zou nog altijd bij hem thuis geweest zijn toen hij Menhal had gewurgd nadat hij slaappillen in diens drankje had gedaan. Lecocq zou alles gepland hebben: hij kocht de slaapmiddelen, het zeil en de tape, en regelde dat Menhal die avond naar Lefèbvres studio zou komen.
Het bedrijfje van Lefèbvre en Lecocq verkeerde in zware financiële moeilijkheden. Volgens Lefèbvre kon Lecocq het niet langer verdragen dat hij Menhal grote sommen geld moest uitbetalen en vreesde hij dat Menhal zijn eigen bedrijf zou oprichten.
De voorbedachtheid staat volgens de juryleden niet ter discussie, omdat "slaappillen waren toegediend aan Hakim Menhal minstens een uur voor zijn dood" en "een ethernetkabel was klaargelegd op een tafel vlakbij de sofa waar het slachtoffer zat".
Bovendien waren het zeil, tape en cellofaan meegenomen naar de studio van Lefèbvre, en was "een cocktail van alcohol en dik vruchtensap bereid om de geneesmiddelen in op te lossen". Uit berichten bleek dat het misdadige plan al even bestond.
Financieel geschil
Wat Lecocq betreft, oordelen de juryleden dat er "een geheel van ernstige, specifieke en bevestigde bewijzen bestaat dat hij deelnam aan de feiten". Hij was het die het slachtoffer die avond uitnodigde.
Lecocq kon ook gelinkt worden aan de slaappillen, de tape, het zeil en de cellofaan die gebruikt werden bij de moord. Er was bovendien sprake van een "financieel geschil" tussen hem en het slachtoffer.
Na de uitspraak van het vonnis zijn Lefèbvre en Lecocq vrijdagavond van hun vrijheid beroofd. Ze zullen maandag in hechtenis verschijnen op de zitting over de strafmaat.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Justitie , Brusselse hof van assisen