Het Baraplein met het gebouw van Editions Le Lombard met het Kuifje-logo op het dak

| Het Baraplein met het gebouw van Editions Le Lombard met het Kuifje-logo op het dak.

Parket eist tot vijf jaar cel voor grote vechtpartij binnen familie

© Belga
29/03/2024

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van 10 maanden tot vijf jaar gevorderd tegen twaalf Palestijnse twintigers en dertigers, die in juli 2020 betrokken waren bij een zware vechtpartij op het Anderlechtse Baraplein. Enkele verdachten vroegen de vrijspraak, de advocaten van de andere betrokkenen pleitten voor gevangenisstraffen met uitstel en werkstraffen.

De aanleiding voor de vechtpartij was een aanslepende ruzie tussen leden van dezelfde Palestijnse familie A., die in België en Duitsland wonen.

Op 16 juli kwam een lid van de Duitse tak van de familie samen met twee andere personen naar België om in Sint-Gillis een klacht in te dienen tegen zijn neven uit België. Diezelfde avond trokken de man en zijn kompanen naar het Baraplein in Anderlecht. Volgens het parket was daar een afspraak gemaakt met twee Belgische neven.

"Die hadden van hun kant een heleboel vrienden en familieleden opgetrommeld om met hun oom uit Duitsland af te rekenen", klonk het verder. "Toen de wagen van de oom omstreeks 23.00 uur op het Baraplein verscheen, werd het voertuig omsingeld en aangevallen door een twaalftal mannen, die op het voertuig en de inzittenden insloegen en steekbewegingen maakten. Na enkele minuten kon de wagen wegrijden, maar in het voertuig waren minstens twee gewonden gevallen door messteken."

Toevallig

Het Brusselse parket eiste vrijdag gevangenisstraffen van tien maanden tot vijf jaar tegen de twaalf mannen die de wagen hadden aangevallen, bij wie onder meer de neven A., die als bendeleiders en aanstokers werden beschouwd.

Enkele verdachten betwistten dat ze daar waren om deel te nemen aan de aanval, en beweerden dat ze daar enkel bij toeval waren en enkel toekeken, of probeerden de vechtende partijen uit elkaar te halen. Voor de andere verdachten, bij wie de Belgische neven A., werden gevangenisstraffen met uitstel of werkstraffen gevraagd. Het vonnis valt op 24 mei.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni