CCN gebouw-4966-bewerkt

Op 10 juli 2023 werd een 54-jarige vrouw aangereden aan het Noordplein in Schaarbeek.

Parket streng voor hardleerse bestuurder na ongeval met vluchtmisdrijf in Schaarbeek

© Chris Verhaeghe
08/03/2024

De man die afgelopen zomer een 54-jarige vrouw zou hebben aangereden in Schaarbeek en vervolgens vluchtmisdrijf zou hebben gepleegd, riskeert jarenlang achter de tralies te verdwijnen. Het Brusselse parket eist 6,5 jaar cel tegen de man, die eerder al veroordeeld werd in verschillende verkeerszaken, maar bleef rondrijden zonder geldig rijbewijs.

Op 10 juli 2023 werd een 54-jarige vrouw aangereden aan het Noordplein in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van het voertuig dat het ongeval had veroorzaakt, was na de aanrijding doorgereden.

De man kon pas twee maanden later worden opgepakt, dankzij speurwerk van de politiezone TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke). Meteen na zijn arrestatie bleek dat de man op het moment van het ongeval niet over een geldig rijbewijs beschikte. Dat was eerder al ingetrokken na een veroordeling voor andere feiten, maar dat weerhield de man er niet van om achter het stuur te kruipen.

Het Brusselse parket tilt zwaar aan de feiten en het hardleerse gedrag van de bestuurder. Op het proces voor de politierechtbank eiste de openbaar aanklager maar liefst 6,5 jaar cel tegen de man.

Zo vorderde de substituut van het Brusselse parket 4 jaar cel tegen de man voor het ongeval met vluchtmisdrijf in Schaarbeek, waarbij het 54-jarige slachtoffer zwaargewond was geraakt, alsook een levenslang rijverbod. Voor het rijden ondanks een verval van het recht tot sturen, eist de openbaar aanklager 18 maanden cel én een levenslang rijverbod.

Niet de eerste overtreding

Daarnaast moest de man zich ook verantwoorden omdat hij in februari van vorig jaar werd betrapt bij het rijden onder invloed van alcohol. Voor die feiten eist het parket een boete van 2.400 euro, een rijverbod van 6 maanden en de installatie van een alcoholslot.

Omdat de man toen ook aan het rijden was ondanks het verval van het recht tot sturen, riskeert hij een effectieve celstraf van 1 jaar, een boete van 8.000 euro en een rijverbod van 5 jaar. Op het proces bleek dat hij amper twee maanden voor hij betrapt werd bij de alcoholcontrole al voor de derde keer was veroordeeld.

De hardleerse bestuurder riskeert niet alleen 6,5 jaar cel, maar ook een levenslang rijverbod en boetes van 10.400 euro. Ook de werkgever van de verdachte staat terecht op het proces, omdat die het voertuig had toevertrouwd aan de beklaagde. Het parket eist een boete van in totaal 1.600 euro tegen het bedrijf.

Aanstaande dinsdag valt het vonnis in de zaak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni