Het Sky-ECC-proces vindt plaats op de site Justitia Haren

| Het proces vindt plaats op de site Justitia Haren.

Proces aanslagen: Start debat over burgerlijke belangen

© Belga
16/04/2024

Het debat over de burgerlijke belangen op het proces over de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart 2016 start op 16 april om 14 uur in het Justitia-gebouw in Haren. Zeven maanden na de veroordeling van de acht daders zien de advocaten van de burgerlijke partijen en van de verdediging elkaar weer terug om het te hebben over de schadevergoedingen die de daders aan de slachtoffers moeten.

Het strafluik van het proces is afgesloten op 15 september vorig jaar, toen het hof van assisen het arrest velde over de strafmaat. Maar het burgerlijke luik dus nog niet. Het debat daarover zal vier of vijf dagen duren. De advocaten van de burgerlijke partijen zullen de bedragen voorstellen van de schadevergoeding waar hun cliënten volgens hen recht op hebben. De advocaten van de verdediging krijgen daarna het woord om eventueel die bedragen te betwisten en te vragen om ze te verminderen.

"Zowel de burgerlijke partijen als de veroordeelden krijgen het woord", zegt Anne Leclercq, woordvoerster van het assisenhof. Er zijn 1.216 burgerlijke partijen in deze zaak, maar het is niet bekend of ze allemaal op de hoorzitting zullen zijn. De voorzitster van het hof eiste niet dat de veroordeelden persoonlijk aanwezig zouden zijn. Volgens het federaal parket zullen Mohamed Abrini en Bilal El Makhoukhi er zelf niet zijn.

Het hof, de voorzitster en de twee bijzitters, trekken zich vervolgens terug voor een beraadslaging. In de dagen of weken nadien volgt een arrest over de schadevergoeding. Het debat vindt plaats zonder jury. Hun opdracht zat erop na het strafluik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni