| Een huiszoeking in het kader van de ECC Sky-kraak (archiefbeeld).

Proces Sky ECC: parket eist achttien maanden tot dertien jaar cel voor zeven verdachten

© Belga
05/02/2024
Updated: 05/02/2024 14.46u

Op het Sky ECC-drugsproces heeft het federaal parket maandag gevangenisstraffen van achttien maanden tot dertien jaar cel gevorderd tegen in totaal zeven verdachten. De lichtste vordering was weggelegd voor de uitbaatster van een reisbureau, die reizen had geboekt voor verschillende spilfiguren. De federaal magistraat vorderde een gevangenisstraf van dertien jaar tegen een man die gelinkt kon worden aan verschillende drugslabo's.

14.10 uur: Gevangenisstraffen van achttien maanden tot tien jaar gevorderd

Op het Encrochat/Sky-drugsproces heeft het federaal parket maandag gevangenisstraffen van achttien maanden, zes jaar en tien jaar gevorderd tegen drie verdachten. De zwaarste vordering was voor een man die mensen zou geronseld hebben om in verschillende drugslabo's te werken.

In de loop van het onderzoek stelden de speurders vast dat onder meer spilfiguur Abdelwahab G., maar ook andere verdachten, regelmatig reizen maakten naar Spanje en naar Latijns-Amerika. Verschillende van die reizen werden geboekt vanuit het reisbureau van Mariam A.S.M. (47).

"Mevrouw pleegt zelf geen misdrijven, maar levert met haar legale activiteiten wel onontbeerlijke hulp aan de criminele organisatie," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Ze doet reserveringen voor verschillende personen tegelijk, laat zich daarvoor cash betalen, vraagt visa aan, leent haar wagen uit aan Abdelwahab G. en verwittigt hem als er in haar buurt politiecontroles plaatsvinden. Ze was ook duidelijk op de hoogte van de illegale activiteiten van G., want ze reageert niet als die vraagt sporen uit te wissen."

Voor de Colombiaan Miguel C. (55) toonde het openbaar ministerie zich veel strenger. Volgens het federaal parket ronselde de man 'arbeiders' voor verschillende drugslabo's in het dossier.

"Twee van die 'arbeiders' verklaren ook dat ze door hem zijn geronseld," klonk het. "Hij is herhaaldelijk geobserveerd aan meerdere labo's, en zijn vingerafdrukken zijn in minstens één labo aangetroffen. Op zijn gsm hebben we verschillende foto's aangetroffen van blokken cocaïne, grote geldsommen, vuurwapens, maar ook van verminkte lijken."

Het parket eiste tenslotte zes jaar cel voor Ibrahim B., een neef van Abdelwahab G., die verschillende drugstransporten zou hebben uitgevoerd. Federaal magistraat Moinil tilde er daarbij zwaar aan dat de man een voormalig beroepsmilitair was en wou solliciteren bij de politie.

12.06 uur: parket eist zes tot dertien jaar cel voor vier verdachten

Het federaal parket heeft maandag gevangenisstraffen van zes tot dertien jaar gevorderd tegen vier verdachten in het grote Encrochat/Sky-drugdossier. Het gaat om twee Albanezen die opgepakt werden in een drugslabo, een broer van spilfiguur Eridan M.G., en een man die gelinkt wordt aan verschillende labo's en een ontvoering.

De twee Albanezen, Paulo D. en Flavio B., werden op 26 oktober 2021 opgepakt toen de politie binnenviel in een drugslabo op de Huysmanslaan in Elsene. De speurders troffen daar toen niet minder dan 177 kilogram cocaïne aan, naast een hoop chemische producten en alle benodigdheden om de cocaïne klaar te maken voor verkoop, en twee vuurwapens. Het parket eiste zeven jaar cel voor Flavio B. en zes jaar voor Paulo D.

Vorige week had federaal magistraat Julien Moinil al negen jaar cel gevorderd tegen een eerste broer van spilfiguur Eridan M.G.. Maandag werd dan zeven jaar cel geëist tegen een tweede broer, Sokol C.

"Meneer werkt als truckchauffeur in Albanië maar kon met zijn maandloon van 800 euro wel een Range Rover, een Ford Mustang, een Mercedes, een boot en verschillende appartementen kopen," klonk het. "Tegelijkertijd stuurt zijn broer Eridan hem wel aanzienlijke geldsommen vanuit België. Bij een huiszoeking in zijn woonst in Albanië troffen we verschillende documenten aan die hem linken aan voertuigen die in België door de criminele organisatie gebruikt werden."

De federaal magistraat vorderde ten slotte een gevangenisstraf van dertien jaar tegen Maringlen C.V., die gelinkt kon worden aan verschillende drugslabo's.

"Zijn echtgenote werd opgepakt in het drugslabo in de Graystraat, het labo waar dit dossier mee begon," zei de magistraat. "Zijn DNA wordt gevonden in een labo in Anderlecht. Hij stond in nauw contact met Eridan M.G., ook na diens arrestatie, en hij wordt door Albelhak H. herkend als één van de mannen die hem ontvoerd hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni