Julien Moinil, de nieuwe procureur des Konings van Brussel, is in een interview in Het Nieuwsblad opvallend hard voor de staat van het gerechtsapparaat in de hoofdstad. “Voor minderjarigen heerst er straffeloosheid en honderd verdachten die vrij zijn onder strikte voorwaarden, worden niet opgevolgd”, zo klaagt hij aan. “Wie geen verblijfsrecht heeft en zware feiten heeft gepleegd, moet het land uit."

©
Belga
| Julien Moinil, procureur des Konings van Brussel sinds oktober, is scherp voor de toestand van het gerecht in Brussel.
Procureur Moinil: ‘Geef mij tien miljoen en ik maak van Brussel de veiligste hoofdstad’
“Ik ben voor meer mensen opsluiten”, zegt Moinil onomwonden in het weekendinterview. Hij wil naar eigen zeggen ten strijde trekken tegen ‘laksheid’ in het justitieapparaat en straffeloosheid.
“Neem nu de ontoelaatbare rellen in onze hoofdstad na de bekerfinale. Als parket zullen wij, zeer streng en gepast optreden tegen hooligans die in Molenbeek willekeurig moslims in elkaar gingen kloppen. Zulke figuren mogen niet met een werkstraf huiswaarts keren, maar horen achter tralies. Maar de situatie in de gevangenissen is momenteel rampzalig.”
Geen opvang
Moinil schetst verder een ontnuchterend beeld van de staat van de strafopvolging in het Brusselse. “Het is een wrange vaststelling, maar voor minderjarigen heerst er straffeloosheid. Momenteel hebben we in het Brusselse honderd minderjarigen die men moet plaatsen, maar voor hen is er geen opvang.”
“Wanneer je in Brussel nu niet aangehouden verschijnt voor je strafproces, kan je jaren wachten op je proces. (..) Dat is ook straffeloosheid. Komt daar nog bij dat we straffen van twee jaar cel niet eens uitvoeren. Of dat men een straf pas gemiddeld na veertien maanden ten uitvoer brengt. In die periode is er niets en kan een veroordeelde gaan en staan waar hij wil.”
Daarnaast vermeldt de procureur des Konings dat heel wat verdachten in Brussel door het personeelsgebrek niet worden opgevolgd. “De kaap van de honderd is zonet gerond”, zegt hij daarover.
Het gaat om verdachten in lopende strafzaken die onder voorwaarden zijn vrijgelaten door een onderzoeksrechter, maar momenteel niet worden opgevolgd. “Een schande is het. Dat impliceert dat er momenteel honderd verdachten rondlopen, vrijgelaten onder strikte voorwaarden door een Brusselse onderzoeksrechter, die geen justitieassistent zien. Het gaat bijvoorbeeld om daders van partnergeweld.”
Tien miljoen
Ondanks al die problemen, denkt de chef van het parket van Brussel dat de tanker snel en voor relatief weinig geld gekeerd kan worden.“Geef mij tien miljoen euro en ik maak van Brussel de veiligste hoofdstad van Europa", zo stelt hij. "Ik meen dat. Dat is een habbekrats als ik kijk naar hoeveel men extra wil spenderen aan defensie. Maak dat ambitieuze regeerakkoord waar in de praktijk. Investeer in extra politieagenten, in extra magistraten, in begeleiders voor minderjarigen, in penitentiair beambten, in opleidingen achter tralies, in justitieassistenten en in extra rechters.”
Federaal minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) laat via haar woordvoerder aan BRUZZ weten dat ze niet ingaat op het specifieke bedrag dat Moinil heeft genoemd. “Maar in het paasakkoord binnen de federale regering heeft de minister extra middelen voor justitie binnengehaald. Het gaat om 150 miljoen euro, waarvan 55 voorbehouden zijn om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Maar de rest zal gebruikt worden om de rechtbanken en hoven, en de openbare ministeries te versterken.”
Hoe veel van die extra 95 miljoen euro er precies naar Brussel zou gaan was volgens het kabinet-Verlinden nog niet duidelijk.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Veiligheid , Julien Moinil , Annelies Verlinden , parket van brussel , overbevolking gevangenissen , straffeloosheid