Sky ECC: Verdediging pleit onontvankelijkheid aanklachten of vrijspraak voor kopstuk

© Belga
04/04/2024

Meester Jean-Philippe Mayence heeft donderdag de onontvankelijkheid van de aanklachten gepleit voor een van de beweerde kopstukken in het SKY ECC-drugdossier, Bilal I., en als daar niet op ingegaan wordt, de vrijlating van zijn cliënt. Mocht I. toch schuldig worden bevonden, dan eiste de raadsman een maximale gevangenisstraf van vijf jaar voorwaardelijk en geen verbeurdverklaring.

Bilal I. wordt door het openbaar ministerie gezien als een van de belangrijkste leiders van de organisatie die werd ontmaskerd na de ontcijfering van de berichtensystemen Encrochat en Sky ECC. De man zou tonnen cocaïne vanuit Latijns-Amerika ingevoerd hebben in Europa. Die zouden geleverd zijn aan Eridan M.G., een van de andere beweerde kopstukken.

Het federaal parket vorderde voor Bilal I. de maximum gevangenisstraf van twintig jaar en de verbeurdverklaring van 10 miljoen euro en twee onroerende goederen. De verdediging hield na een lange inleiding een technisch pleidooi over de procedurele punten, met als uiteindelijke bedoeling de onontvankelijkheid van de aanklachten vast te stellen.

Belastende elementen

De raadsman wees er onder meer op dat Sky ECC als een criminele organisatie was aangemerkt om een doorzoeking te kunnen houden, maar dat het bedrijf niet een van de verdachten was in het proces. Ook hekelde hij de ondoorzichtige manier waarop de onderzoekers de gegevens van Sky verzamelden en de onmogelijkheid om de regelmatigheid van de bewijsvoering te verifiëren.

Vervolgens boog Mayence zich over de verdediging van zijn cliënt met betrekking tot de feiten. "Er is buiten de Sky-accounts niets dat Bilal I. in verband brengt met welk strafbaar feit dan ook, en hij ontkent de eigenaar te zijn van deze accounts", klonk het. De strafpleiter weerlegde ook de andere elementen die door de federaal magistraat naar voren waren gebracht en stelde dat bankgegevens van zijn cliënt geen belastende elementen aan het licht brachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni