1855 Justitiepaleis 20 bewerkt print

| Het Justitiepaleis (archief).

Socioloog Jan Hertogen in beroep tegen verval strafvordering in Operatie Kelk

© Belga
09/04/2025

Socioloog Jan Hertogen is een van de burgerlijke partijen in Operatie Kelk, het onderzoek naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke kerk. Hij heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer van februari om de strafvordering in de zaak vervallen te verklaren.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal en de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels. Speurders vielen ook binnen bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief. Het dossier van Hertogen was een van de 475 dossiers die in beslag genomen zijn bij de commissie-Adriaenssens.

Hertogen verzette zich van bij het begin tegen de inbeslagnames bij de commissie-Adriaenssens en enkele medewerkers ervan. Hij diende daartegen klacht in omdat hij vond dat zijn privacy als slachtoffer geschonden was en stelde zich later ook burgerlijke partij. In de procedureslag die volgde op de huiszoekingen werden de huiszoekingen bij de commissie-Adriaenssens nog hetzelfde jaar nietigverklaard.

Verjaard of overleden

Op 17 februari 2025 verklaarde de Brusselse raadkamer de strafvordering in Operatie Kelk vervallen. De raadkamer volgde daarmee de vordering van het federaal parket. Het federaal parket vroeg om niemand te vervolgen, omdat de feiten ofwel verjaard zijn, ofwel al eerder door een rechtbank zijn beoordeeld, of omdat de verdachten overleden zijn.

Advocate Christine Mussche, die samen met Walter Van Steenbrugge meerdere slachtoffers verdedigt, zegt dat zij geen beroep hebben aangetekend. Hertogen is naar eigen zeggen de enige die wel in beroep ging.

De zitting voor de kamer van inbeschuldigingstelling vindt plaats op 8 mei.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni